• Články
  • Než začnete podnikat – jak postupovat

Než začnete podnikat – jak postupovat

Přečtěte si, jak postupovat, než začnete podnikat, ať už sami nebo se společníky. Nastartujte své podnikání od nápadu a průzkumu trhu přes business plán po právní formu. Zužitkujte své dřívější zkušenosti a pusťte se do svého podnikatelského projektu.

Udělejte si průzkum trhu

Než začnete podnikat, je potřeba projít některé základní kroky. Na úplném začátku je nezbytný nápad, na němž chcete své podnikání postavit. Ujasněte si, jaká bude vaše konkurenční výhoda a pro koho to děláte, kdo bude váš zákazník – cílová skupina.

Pro plánování realizace vašich nápadů vám pomůže průzkum trhu, který vám částečně ukáže reálnou poptávku po vašem produktu nebo službě a postavení konkurence. Důležité je provést průzkum trhu mezi vám neznámými lidmi (nikoli jen mezi příbuznými a kamarády), protože jen tak získáte relevantní výsledky. Nebojte zeptat na zkušenosti třeba i budoucí konkurence.

Sestavte si business plán

Základem pro úspěšný start podnikání je sestavení business plánu, ve kterém popíšete svůj podnikatelský záměr včetně cílů, strategie nebo finančního plánu. Sestavte si rozpočet svého podnikání a promyslete zdroje financování, ať už půjde o vlastní peníze, půjčky pro začínající podnikatele nebo investice od jiných investorů.

Vyberte si právní formu podnikání

Než začnete podnikat, je potřeba se rozhodnout pro právní formu podnikání – zda se chcete podnikatelské činnosti věnovat jako OSVČ, nebo obchodní společnost (firma). První možnost je vhodnější v případech, kdy podnikáte „na sebe“, její vyřízení je snazší a levnější. 

V závislosti na oboru podnikání si zjistěte také související požadavky v přílohách živnostenského zákona (dostupné online). Většina živností je volných a nebudete potřebovat žádná speciální potvrzení, ale jsou i živnosti koncesované nebo vázané, ke kterým bude potřeba doložit například vzdělání, praxi či jiné dokumenty. Po obdržení živnostenského listu nezapomeňte informovat potřebné úřady (finanční, ČSSZ, zdravotní pojišťovna) – přestože by se jim zahájení vašeho podnikání mělo nahlásit automaticky se založením živnosti, je dobré si to zkontrolovat.

Rozhodněte se, jestli budete podnikat sami nebo s dalšími lidmi

Jestliže do toho nechcete jít sami, obklopte se vhodným týmem lidí, kteří mají zájem podnikat a mají s vámi společné cíle. Mnoho lidí začíná podnikat se svými přáteli. Proto se hodí mít v podnikatelských otázkách jasně dané podmínky a mít sepsanou dohodu mezi společníky.

Zužitkujte své dřívější zkušenosti a buďte trpěliví

Než začnete podnikat, zvažte, jestli nemůžete nějak zužitkovat jakékoli zkušenosti z daného oboru, například i z menších projektů nebo spolupráce s dalšími podnikateli. Úspěch se zpravidla nedostaví okamžitě a možná budete muset řešit různé komplikace či změny plánů. Nenechte se tím však odradit a buďte trpěliví.

Sjednat úvěr do startu podnikání