• Články
  • Převedení půjčky na jinou osobu

Převedení půjčky na jinou osobu

S převedením půjčky na jinou osobu se nejčastěji setkáváme v případě hypotečních úvěrů, ale převést jde i jiný typ půjčky. Situací, během kterých k převodu může dojít, je hned několik. Patří k nim rozchody, úmrtí, ale i prodej nemovitosti nebo takzvaná štafetová hypotéka. Podívejte se, jak tyto situace řešit.

Převedení půjčky na jinou osobu je běžná praxe zejména u hypoték. U štafetové hypotéky se s převodem počítá už od začátku. Převést se dají i jiné typy půjček, nicméně není to tak obvyklé.

Převedení půjčky na jinou osobu z důvodu rozchodu nebo rozvodu

Partnerské rozchody určitě patří k těm méně příjemným životním událostem. I když ale vztah končí, vás čekají důležitá rozhodnutí ohledně majetku a případného zadlužení se. Proto je nutné zachovat chladnou hlavu a mít dostatek informací.

Společnou hypotéku je možné převést na jednoho z partnerů. Po domluvě dojde k úpravě úvěrové smlouvy a ten, kdo bude pokračovat ve splácení, musí bývalého partnera vyplatit a prokázat svou schopnost půjčku dál splácet. Čím dříve k převedení půjčky na jinou osobu dojde, tím méně starostí i financí to obě strany bude stát. Převést pouze na jednoho z vás můžete i osobní půjčku, kterou jste si brali společně.

K výplatě druhé strany lze použít například úspory, jinou nemovitost nebo jiný movitý majetek. Pokud žádnou takovou možnost nemáte, můžete pro vyplacení použít úvěr – navýšení hypotéky, klasickou půjčku nebo třeba úvěr ze stavebního spoření.

Převedení půjčky na jinou osobu v případě prodeje nemovitosti

Prodej nemovitosti, na kterou je vázána hypotéka, je jednou z dalších relativně častých situací, kdy k převedení půjčky na jinou osobu dochází. Pokud není ve vašich silách dál hypotéku splácet nebo jen chcete koupit novou nemovitost, můžete stávající nemovitost i s hypotékou prodat.

Jde o poměrně rychlý a jednoduchý proces, kdy si my kupujícího prověříme jako běžného žadatele o hypotéku. Pokud splní podmínky a stane se novým vlastníkem, od kupní ceny nemovitosti odečteme aktuální výši hypotéky a po provedení změny v katastru převedeme peníze na váš účet.

Převedení půjčky na jinou osobu pomocí štafetové hypotéky

Jak již název napovídá, štafetová hypotéka znamená předání hypotéky někomu jinému. K takovému převedení půjčky na jinou osobu dochází běžně v rodinách, kdy mladí lidé často na hypoteční úvěr nedosáhnou kvůli svým nižším příjmům. Rodiče si pořídí hypotéku, aby pomohli svým dětem, a v budoucnu, kdy už je schopnost dětí splácet dostatečná, ji převedou na ně.

Převedení půjčky na jinou osobu v případě úmrtí

Úmrtí blízké osoby je vždy velmi smutná událost. Bohužel ale nezasahuje pouze do osobního života pozůstalých, ale projeví se i v jejich nově nastalé finanční situaci. Tu je nutné řešit rychle a efektivně.

Pro převedení půjčky na jinou osobu v tomto případě je důležité mít přehled o tom, jaké finanční produkty zemřelá osoba měla. O tuto informaci můžete požádat notáře. Mohou to být například účty, penzijní spoření, životní a majetkové pojištění, investice do fondů a také hypotéka.

Pokud jste právoplatným dědicem osoby, která na sebe měla hypotéku, připadá její další splácení na vás. Důležité je proto zajistit, aby na účtu, ze kterého splátky odcházejí, zůstalo dostatek peněz a nedocházelo tak ke zpoždění úhrad. Klientům často doporučujeme založit si k jakémukoli úvěru i pojištění schopnosti splácet. Při úmrtí nebo plné invaliditě hradíme celý dluh nebo jeho pojištěnou část a například při dlouhodobé nemoci za vás můžeme splácet už od prvního dne.

Chápeme, že převedení půjčky na jinou osobu není jednoduchý proces. Pokud máte půjčku u nás a budete potřebovat pomoc, neváhejte se na nás obrátit. Můžete si domluvit schůzku na pobočce nebo nám nechat telefonní číslo a my se vám ozveme zpátky. Ke každému klientovi přistupujeme individuálně a s řešením situace vám rádi pomůžeme.

Převedení půjčky