800 521 521  Zavoláme Vám

Hlavní stránka  O bance  Tiskové centrum  Tiskové zprávy  Archiv 2006  Umělecké ztvárnění ceny KB pro Národní divadlo vytvořil akad. malíř a sochař Jaroslav Róna

Všechny tiskové zprávy

Čtvrtek, 31. 8. 2006

Praha, 31. srpen 2006 – Bronzová socha akademického malíře a sochaře Jaroslava Róny představuje umělecké ztvárnění ceny Komerční banky pro Národní divadlo.

"Jaroslav Róna vytvořil sochu, kterou si ocenění umělci jistě rádi doma vystaví, nejen protože je ztvárněním jejich úspěchu, ale také proto, že je opravdu velmi krásná. Jsem rád, že se nám daří již pátou sezonu úspěšně rozvíjet spolupráci mezi Komerční bankou a Národním divadlem. Věřím, že tak jako se tato spolupráce již stala tradicí, stane se tradičním i udílení Ceny Komerční banky, která představuje ocenění práce a talentu umělců Národního divadla." Uvedl to předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky Laurent Goutard, který je současně čestným předsedou poroty volící laureáty Ceny KB.

V červnu 2006 devítičlenná porota hodnotila premiérové výkony sólistů uměleckých souborů baletu, činohry a opery Národního divadla v sezoně 2005/2006.
Finalisty Ceny Komerční banky se na základě hlasování poroty stali:

Umělecký soubor BALET

Tereza Podařilová Oněgin Taťána
Klára Jelínková Zlatovláska Kejklířka
Jiří Kodym Oněgin Oněgin

Umělecký soubor ČINOHRA

Emília Vašáryová Josef a Marie Marie
Richard Krajčo Richard III. Richard III.
Sabina Králová Duše - krajina širá Genia

Umělecký soubor OPERA

Pavel Černoch Don Pasquale Ernesto
Eva Urbanová Její pastorkyňa Kostelnička
Zdeněk Plech Aida Ramfis

Porota hlasováním vybere z finalistů tři vítěze, a to na svém zasedání 27. října 2006. Ceny budou vítězům předány v rámci slavnostního ceremoniálu na jevišti Národního divadla před premiérou opery Bedřicha Smetany "Tajemství" téhož dne. Komerční banka věnuje každému oceněnému umělci spolu s uměleckým ztvárněním této ceny také finanční dar ve výši 100 000 Kč.

Cena Komerční banky je součástí rozšířené spolupráce mezi Komerční bankou a Národním divadlem, která byla stvrzena podepsáním nové partnerské smlouvy v květnu loňského roku.

Seznam porotců Ceny Komerční banky v Národním divadle:

Laurent Goutard
čestný předseda poroty, předseda představenstva a generální ředitel KB
Soňa Červená
operní pěvkyně
akad. arch. Daniel Dvořák
ředitel Národního divadla
Vlastimil Harapes
baletní mistr, choreograf, herec
Prof. PhDr. Martin Hilský
překladatel, esejista, profesor Karlovy Univerzity v Praze
Prof.MUDr. Josef Koutecký, DrSc.
profesor Kliniky dětské hematologie a onkologie 2. lékařské fakulty UK v Praze a Fakultní nemocnice v Motole
Ing. Zdeněk Novák
ředitel Matana, a. s.
Ing. Jitka Pantůčková, CSc.
výkonná ředitelka pro provoz, členka výboru ředitelů KB
Ing. Peter Palečka
člen představenstva a výkonný ředitel, Corporate Secretary KB
Mgr. Petr Polívka
velvyslanecký rada, ředitel Českého centra v Bruselu

Kdo je Jaroslav Róna?

Narozen 27. dubna 1957 v Praze

V letech 1975 -1978 studoval na Střední odborné škole výtvarné v Praze. Poté ve studiu pokračoval v ateliéru sklářského výtvarnictví u prof. S. Libenského na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Od roku 2005 vede ateliér sochařství na pražské Akademii výtvarných umění.

Pracuje v oborech: malba, sochařství, grafika, kresba, mozaika, scénické výtvarnictví, vitráž, realizace v architektuře atd. Je rytířem Řádu Zelené berušky. V roce 1985, ve spolupráci s režisérem T. Vorlem, napsal a režíroval divadelní hru "Malý Nezbeda". Patří k zakládajícím členům umělecké skupiny TVRDOHLAVÍ (1987). V letech 1993-1994 se jako výtvarník podílel na realizaci filmu "Amerika", který byl nominován na Českého lva. Je také členem známého komického tria TROS SKETOS a dlouholetým členem divadla Sklep.

V roce 2000 Jaroslav Róna vyhrál soutěž Společnosti Franze Kafky na pomník tohoto spisovatele. Socha od roku 2003 vyvolává obdiv návštěvníků hl. města Prahy z celého světa.

Vytvořil sochu anděla hrajícího na šalmaj - známou hudební cenu Anděl.
Čestné místo má i bronzová plastika Busta vystavená ve foyer centrály Komerční banky.

Žije a pracuje v Praze.

www.jaroslav-rona.cz

Komerční banka je třetí největší bankou v České republice podle velikosti aktiv, která poskytuje klientům komplexní služby v oblasti drobného, podnikového a investičního bankovnictví. 7 400 zaměstnanců Komerční banky obsluhuje více než 1 400 000 klientů, kteří mohu využít rozsáhlé sítě 360 obchodních míst po celé republice. KB provozuje 620 bankomatů a více než 800 000 klientů využívá jeden z kanálů přímého bankovnictví.

V roce 2005 byla KB opět zvolena "Bankou roku". KB je součástí skupiny Société Générale, která je pátou největší bankovní skupinou v eurozóně a na 103 000 jejích zaměstnanců obsluhuje 19 miliónů retailových klientů na celém světě.

Hlavní navigace