• Vše o KB

Spolupráce Komerční banky a českého fintechu Upvest nabírá na obrátkách – KB navyšuje svůj majetkový podíl

Komerční banka se v červenci 2020 stala spoluvlastníkem českého fintech startupu Upvest, který se zaměřuje na on-line investování do developerských projektů formou crowdfundingu. KB tak rozšířila možnosti investování pro své klienty a začala pomáhat developerům při financování realitních projektů. Upvest tímto partnerstvím upevnil svou pozici českého lídra v oblasti investičního crowdfundingu a prostřednictvím spojení s Komerční bankou se dále strategicky rozvíjí. Za dobu partnerství se ukázalo, že spolupráce funguje. Komerční banka nyní svůj majetkový podíl v Upvest navyšuje na 31,06 %.

24. 6. 2021 13:15

Spolupráci zastřešuje dceřiná společnost Komerční banky – KB SmartSolutions. Majetkový vstup do společnosti Upvest byl minulé léto historicky první akvizicí fintechu z její dílny. Banka si prostřednictvím této spolupráce dala za cíl přinést technologickou a produktovou inovaci pro svoje klienty a podílet se na budování bankovnictví budoucnosti.

„Cílem Komerční banky ještě před majetkovým vstupem do Upvestu bylo podílet se na budování sektoru crowdfundingu. Vstup do tohoto světa se nám povedl díky partnerství s Upvestem. Za rok spolupráce jsme našli takový způsob fungování, který je prospěšný pro obě strany. Společně s Upvestem připravujeme pro klienty Komerční banky i pro klienty Upvestu nabídku projektů z dalších zajímavých sektorů mimo real estate. Jde například o infrastrukturní sektor, konkrétně energetiku, zdravotní péči a další.“

David Formánek, člen představenstva Komerční banky

Pro Upvest byl už prvotní majetkový vstup KB SmartSolutions validací produktu a způsobu, kterým své služby nabízí. Navýšení z 18,90 % na současných 31,06 % je toho dalším potvrzením.

„Rozhodnutí o dalším navýšení podílu ze strany Komerční banky je po velmi úspěšném prvním roce spolupráce logickým krokem. Potvrdili jsme si, že máme synergie v mnoha oblastech a chceme je společně dále rozvíjet. Věřím, že s naším partnerem KB budeme společné produkty posouvat ke spokojenosti našich klientů.“

David Musil, CEO společnosti Upvest

Upvest je vhodným příkladem toho, jak rychle se ze startupu využívajícího jednoduché digitální služby podpořené expertízou v konkrétním segmentu může stát respektovaná společnost. Crowdfunding je oblíbený business model, který globálně zažívá dynamický růst a Upvest jej využívá již čtyři roky. Jeho pomocí si developeři mohou zabezpečit dodatečné finanční zdroje potřebné pro nové stavby. Pro veřejnost je to zase šance, jak investovat od malých částek (od 5 000 korun) a získat pevný roční výnos okolo 5–8 %. Společnost Upvest se od svého založení podílela na 16 úspěšně zainvestovaných projektech, a to převážně v sektoru rezidenčních nemovitostí. Všechny projekty jsou vždy schvalované specializovanou investiční komisí, která rozhoduje o umístění projektů na Upvest.cz, ve které má i Komerční banka svého zástupce.

Pavel Zúbek
Komunikace KB