Co to je novomanželská půjčka

Novomanželská půjčka je sice spíše pojem z minulosti (banky už žádný speciální produkt vyloženě pro novomanžele nenabízí), ale mezi lidmi je stále živý. Dnes se jedná se o běžný spotřebitelský úvěr s možností spoludlužnictví. Když o půjčku zažádáte společně, můžete dosáhnout na vyšší částku a ze společných financí se vám budou také snáz hradit splátky.

Svatba a vstup do manželství je obvykle velká životní událost.  Jedna etapa života končí a začíná něco nového. Někteří novomanželé se vstupem do společného života řeší i bydlení, ať už stěhování do většího, koupi nového nebo rekonstrukci. Když vám na podobné výdaje úspory nestačí, může být společná půjčka dobrým řešením.

Novomanželská půjčka dříve

Novomanželskou půjčku znají dobře naši rodiče i prarodiče. Za bývalého režimu byla jedním z nástrojů finanční podpory mladých rodin. V minulosti měla státní novomanželská půjčka výhodný úrok nebo ji podniky někdy dokonce poskytovaly bezúročně, třeba když potřebovaly získat nové zaměstnance do daného regionu.

I v dnešní době si mohou manželé půjčit společně. Jedná se ale o běžnou osobní půjčku s možností spoludlužnictví. Banky nenabízí žádný produkt určený přímo a pouze pro novomanžele. Mezi lidmi je však termín novomanželská půjčka stále živý, přestože se už oficiálně nepoužívá.

Společná půjčka

O půjčku můžete zažádat buď samostatně, nebo společně, a to kdykoli během manželství. Platí, že pokud žádáte společně, můžete dosáhnout na vyšší částku, než kdyby o půjčku žádal jen jeden z vás. Spoludlužnictví je dobrým řešením, když máte oba příjmy (ať už ze zaměstnání, nebo podnikání) a je pro vás snazší hradit splátky ze společných financí. Pokud budete žádat o půjčku samostatně, je dobré o ní svého manžela či manželku informovat. Až na výjimky totiž půjčky vstupují do společného jmění manželů.

Zvláště pokud jde o vaši první půjčku, nemusí být hned vše jasné. Ať máte jakýkoli dotaz, využijte služeb bankovního poradce, který vám vše ochotně vysvětlí. Doporučí vám vhodný typ půjčky, podá informace, jak si nastavit termíny splátek a spoustu dalšího. Jeho úkolem je také nastavení výše půjčky tak, aby byla bezpečná a příliš nezatížila váš rozpočet. S bankovním poradcem si můžete promluvit po telefonu nebo osobně na pobočce. Hovor nebo schůzku si u nás domluvíte podle svých časových možností.

Sjednejte si osobní úvěr