Půjčka na první bydlení

Platit nájem někomu jinému dlouho nikoho nebaví. Pořídit si vlastní bydlení čistě z úspor ale není jednoduché a většině lidí se to nepodaří. Pokud ale máte alespoň nějaké úspory, pomůže vám se zbytkem financování banka.

Jaké typy půjček na první bydlení existují

S žádostí o půjčku na první bydlení se můžete obrátit na bankovního poradce nebo si o ni požádat online. Záleží na vás, jestli vám bude více vyhovovat online žádost, osobní návštěva nebo telefonický hovor s bankovním poradcem. Banka nabízí všechny možnosti. Bankovní poradce vám s papírováním pomůže a také vám po prodiskutování vašich představ dokáže doporučit, jaká hypotéka je pro vaši situaci nejvhodnější.

Vybírat je totiž opravdu z čeho. Pokud vám například rodiče nabídli, že vám s hypotékou rádi pomohou, můžete si požádat o štafetovou hypotéku. Tu je možné převádět z rodiče na děti a zpátky. U hypotéky 2 v 1 zase získáte několik set tisíc tzv. „bezúčelově“. Tyto peníze můžete použít třeba na vybavení prvního bydlení.

Sledujte výhody

Při půjčce na první bydlení většinou lidé moc zkušeností nemívají. Pokud nebudete něčemu rozumět nebo budete chtít některé body vysvětlit, obraťte se na bankovního poradce, který vám bezplatně se vším pomůže. Řadu lidi nezajímá jenom výše splátky, ale například i úroková sazba a jak si ji mohou snížit. Komerční banka vám snížení tzv. rpsn nabídne, když se společně s hypotékou rozhodnete uzavřít také rizikové životní pojištění.

Úvěr na vaše první bydlení pak můžete čerpat už na základě smlouvy o čerpání a návrhu zástavního práva. Ocenění nemovitosti a zajištění listu vlastnictví za vás zařídí banka.

Pokud si kupujete byt nebo dům od developera, banka obvykle nabízí k hypotéce celou řadu dalších výhod.

Odklady splátek i změna termínu

Banka také nabízí několik možností, jak s hypotékou pracovat. Pokud se během splácení dostanete do finančních potíží a nebudete mít možnost zaplatit pravidelnou splátku, na nic nečekejte a kontaktujte nás, společně najdeme řešení pro překlenutí situace. Pokud vám přestane vyhovovat termín, ke kterému máte splátky hradit, je možné si ho změnit, tak aby například navazoval na vaši výplatu.

Koupě nemovitosti pro bydlení i podnikání

Půjčku na bydlení si můžete vzít jako zaměstnanec i jako podnikatel. Rozdíl bude v typu hypotéky a ve způsobu, jakým bance doložíte svůj příjem.

Při žádání o půjčku je důležité uvést, jestli žádáte jako občan nebo jestli kupujete nemovitost jako podnikatel. Občané například svoje příjmy dokládají na speciálním formuláři, který jim potvrdí zaměstnavatel, nejčastěji na účetním oddělení firmy. Tento formulář je na našem webu volně ke stažení. Osoby samostatně výdělečně činné nebo firmy dokazují svoje příjmy jinak. Dodají bance své daňové přiznání a k němu přiloží doklad o zaplacení daně, například výpis z účtu.

Vzorový příklad

Výše úvěru 2 000 000 Kč, splatnost 30 let, pevná úroková sazba 2,29 % p.a, fixace 5 let, 2,82 %, celková splatná částka 2 952 187,09 Kč. 1. splátka úroků 3689,44 Kč, 2.-359. anuitní splátka 7701 Kč, 360. anuitní splátka 7539,65 Kč. Jednorázové poplatky za: sjednání úvěru 0 Kč, ocenění nemovitosti 0 Kč, návrh na vklad do katastru 2 000 Kč, návrh na výmaz z katastru 2 000 Kč. Měsíční poplatky za: spravování úvěru 0 Kč, běžný účet MůjÚčet 0 Kč, el. výpisy 0 Kč, rizikové životní pojištění 500 Kč.  Příklad je spočítán k datu čerpání 16. 9. 2020 a termínu splácení úvěru vždy k 15. dni v měsíci. Zajištění - zástavní právo k nemovitosti, včetně pojištění nemovitosti.

Sjednejte si hypotéku