• Vše o KB
  • Novinky
  • Podpoříme čtyři projekty zaměřené na oblast cirkulárního textilu

Podpoříme čtyři projekty zaměřené na oblast cirkulárního textilu

Nadace Komerční banky – Jistota rozdělí částku 758 733 Kč mezi čtyři organizace, jejichž projekty se orientují na problematiku textilního průmyslu, snižování odpadů a recyklaci a rozvoj vzdělávání v této oblasti.​

18. 5. 2021 10:00
Témata

Charita Valašské Meziříčí

Nadačním příspěvkem 200 000 korun podpoříme projekt „Kompoot – prostě jiný obchod“, který dává opakovaným využíváním věcí každému jednotlivci možnost, jak alespoň částečně vystoupit ze zažitého způsobu konzumního života. Prostřednictvím osvětových a propagačních aktivit zatraktivní a přiblíží danou problematiku veřejnosti. Sběrem, tříděním a vracením věcí do oběhu přispěje k ochraně životního prostředí a ke společenské odpovědnosti své, ale také každého člověka. Charita Valašské Meziříčí zároveň dává prostor pro zaměstnávání lidí těžko uplatnitelných na běžném trhu práce.

Borůvka Praha o.p.s.

Projekt „Druhý život textilu“, kterému věnujeme 195 883 korun, bojuje se spotřebou textilu, pomáhá chránit životní prostředí, vzdělává jednotlivce i firmy a dává práci lidem se zdravotním znevýhodněním. Borůvka Praha provozuje dva charitativní secondhandy Koloběh s darovaným oblečením, oslovuje a motivuje firmy k recyklaci oblečení a vzdělává je o tom, co se s nepotřebným oblečením děje. Textil díky tomuto projektu neskončí na skládkách a dostane šanci na „druhý život“.

Informační a poradenské centrum Vysočina o.p.s.

Cílem projektu Informačního a poradenského centra Vysočina podpořeného 193 550 korunami je motivovat veřejnost ke změně vztahu k módním trendům. Základním mottem není „muset mít“ ale „být“. Tedy nekonzumovat stále víc a víc, ale pobírat požitek už z toho, co člověk vlastní a více se zaměřovat na nematerialistické stránky života. V rámci projektu bude organizováno deset 2denních SWAPů (bleší trh bez peněz), on-line SWAPy zaměřené na pomoc zejména rodinných center v Kraji Vysočina, Family a Senior Pointy v Kraji Vysočina a čtyři vzdělávací workshopy v průběhu celého roku.

SWAP PRAGUE, z.s.

169 300 korunami bude podpořen interaktivní doprovodný a edukační program prvního udržitelného „obchoďáku“ společnosti SWAP PRAGUE. Udržitelný obchod bude otevřen v pražských Holešovicích na ploše 800 m² na 7 dní. Na tomto swapu chce organizace prodloužit život 23 000 kilogramům textilu a odklonit je z odpadových toků. SWAP PRAGUE pozitivním přístupem a soustavnými aktivitami učí už pátý rok chytrým návykům, které mění chování spotřebitelů. Za 5 let uspořádali 60 jednodenních a dvoudenních swapů, 3 týdenní swapy a 1 pop-up shop.