Komerční banka a Citibank financovaly úvěr zajištěný zárukou COVID Plus, kterou EGAP poskytl vůbec poprvé pro syndikovaný úvěr.

Komerční banka, a.s. a Citibank Europe plc, organizační složka společně aranžovaly a poskytly společnosti Kiwi.com střednědobé financování ve výši EUR 45,000,000 s využitím záruky COVID Plus od společnosti EGAP. Toto financování podpoří finanční pozici společnosti Kiwi.com v průběhu pandemie Covid-19. Obě banky již se společností úspěšně spolupracující několik let.

,,Jsme velmi rádi, že jsme se mohli jako první podílet na rozšíření programu COVID Plus také na syndikované financování a pokračovat v podpoře inovativních firem, mezi které společnost Kiwi.com bezesporu patří. Zároveň věříme, že tento pilotní obchod podpoří vznik podobných transakcí napříč bankovním trhem, a díky spolupráci s EGAP umožní využití schválené vládní podpory i jiným společnostem,” uvedl Radim Exner, ředitel syndikovaného a projektového financování v Komerční bance.

„Tato transakce je první svého druhu na českém trhu. Jsme potěšeni, že jsme ji mohli díky výborné spolupráci s partnery úspěšně dokončit a podpořit našeho dlouhodobého klienta, který patří ke špičkovým technologickým společnostem s globální působností. Zároveň otevírá cestu pro další české společnosti, které plánují využít podporu v programu COVID Plus při zapojení více bankovních institucí,“ dodal Baris Tezcan, ředitel komerčního bankovnictví pro region střední Evropy ze Citibank.

„Rozhodli jsme se pro čerpání této půjčky, abychom posílili naši finanční pozici a úspěšně provedli firmu dopady pandemie. Vážíme si uznání a důvěry, kterou v nás má Komerční banka a Citibank ve spolupráci s EGAP, v této bezprecedentní situaci způsobené COVID-19,” řekl Oliver Dlouhý, spoluzakladatel a CEO Kiwi.com

,,Nová smlouva pro klubové financování umožní více bankám společně financovat klienty pod jednou zárukou COVID Plus. EGAP tak vychází vstříc poptávce bankovního trhu a rozšiřuje podporu větším českým exportérům, pro něž je klubové financování určeno," doplnil místopředseda představenstva EGAP Marek Dlouhý.

Komerční banka v transakci působí také ve funkci Koordinátora, Agenta a Agenta pro zajištění. Právní poradenství aranžérům zajišťovala advokátní kancelář White&Case.

Pavel Zúbek
Komunikace KB
Mobil: +420 725 420 107
pavel_zubek@kb.cz

Lucie Polívková
Manažerka komunikace Citibank pro Českou republiku a Slovensko
Bucharova 2641/14, 158 02 Praha 5, Česká republika
Tel.: + 420 233 062 947
Mobil: + 420 602 871 611
lucie.polivkova@citi.com

Komerční banka

Komerční banka a.s., je mateřskou společnosti Skupiny KB a je součástí finanční skupiny Société Générale. Komerční banka patři mezi přední bankovní instituce v České republice a v regionu střední a východní Evropy. KB je univerzální bankou se širokou nabídkou služeb v oblasti retailového, podnikového a investičního bankovnictví. Společnosti Skupiny Komerční banky nabízejí další specializované služby, mezi které patři penzijní připojištěni, stavební spořeni, leasing, factoring, spotřebitelské úvěry a pojištěni, které jsou dostupné prostřednictvím sítě poboček KB, přímého bankovnictví a vlastních distribučních sítí příslušných společností. KB působí rovněž ve Slovenské republice, a to prostřednictvím pobočky zaměřené na obsluhu korporátních klientů a prostřednictvím některých dceřiných společnosti.

Citi

Citi, přední globální společnost poskytující finanční služby, spravuje přibližně 200 milionů klientských účtů a podniká ve více než 160 zemích světa. Citi poskytuje fyzickým osobám, firmám, vládám a institucím širokou řadu finančních produktů a služeb včetně osobního bankovnictví a úvěrových produktů, firemního a investičního bankovnictví, obchodování s cennými papíry, transakčních služeb a wealth managementu.

Pro více informací navštivte www.citigroup.com | Twitter: @Citi | YouTube: www.youtube.com/citi | Blog: http://new.citi.com | Facebook: www.facebook.com/citi | LinkedIn: www.linkedin.com/company/citi.

Citibank Europe plc, společnost založená a existující podle irského práva se sídlem Dublin, North Wall Quay 1, Irsko, registrovaná v rejstříku společností v Irské republice, pod číslem 132781, provozující svou obchodní činnost v České republice prostřednictvím Citibank Europe plc, organizační složka, se sídlem na adrese Praha 5, Bucharova 2641/14, PSČ 158 02, IČ 28198131, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, spisová značka A59288 a je spřízněnou společností Citigroup, Inc.