Analytická společnost Gartner zveřejnila jména tří finalistů mezinárodní soutěže o nejlepší řešení z oblasti business intelligence (BI). Jednou z firem, které do finále EMEA Business Intelligence Award 2010 postoupily, je i Komerční banka. O vítězi soutěže rozhodnou účastníci Gartner Business Intelligence Summitu 1. února v Londýně.

"Úspěch Komerční banky je jedním z důkazů, že business inteligence projekty realizované v  České republice jsou na světové úrovni a splňují ta nejpřísnější kritéria", uvádí ředitel českého zastoupení společnosti Gartner, Oldřich Příklenk, a dodává: "Letošní ročník je dobrou reklamou pro celou střední Evropu, která má své zástupce ve finále soutěže vůbec poprvé."

Pavel Čejka, výkonný ředitel pro strategii a finance Komerční banky, komentuje vysoký přínos BI: "Za jednu ze silných stránek řízení v KB považuji existenci jednotné základny dat a ukazatelů výkonnosti, navzájem provázaných a zaměřených nejen na finanční data, kde to považuji za samozřejmé, ale i na informace obchodní, produktové, rizikové nebo, provozní". Úspěch v mezinárodní konkurenci pak podtrhuje doporučením: "Podle mé zkušenosti se důraz na 'jednu verzi pravdy viděné z různých pohledů' a investice do této oblasti bohatě vyplatily."

Business intelligence se v KB rozvíjí již více než deset let, v současné době se zaměřuje i na poskytování služeb v rámci skupiny KB. Klíčové pro tyto služby je důvěryhodnost, transparentnost a  flexibilita. Pilíři, které umožňují splnit tyto náročné požadavky, jsou robustní koncepce Enterprise DWH založená na špičkových technologiích (Teradata, Informatica PowerCenter, IBM Cognos, Sybase Power Designer), silný interní týmem, podpořený CFO jako sponzorem a doplněný externími partnery (Accenture, Ness Technologies, Profinit, Reporters). Nedílnou součástí jsou uživatelská metadata a program informační kvality.

Cílem Gartner Business Intelligence Award je podpořit kvalitní business inteligence řešení a  úspěšné projekty z oblasti performance managementu. Soutěž se koná střídavě v Severní Americe a  v Evropě a je určena firmám a organizacím z řad koncových uživatelů. Všechny přihlášené projekty jsou nejdříve vyhodnoceny týmem analytiků. Nejlepší tři finalisté se pak prezentují na Gartner Business Intelligence Summitu, jehož účastníci nakonec svým hlasováním rozhodují o vítězi. První ročník soutěže se konal v roce 2005 v USA. Kromě Komerční banky letos do finále postoupily také společnosti EuroChem z Ruské federace a JD Williams z Velké Británie.

Více informací o soutěži:

Komerční banka je jednou z nejefektivnějších univerzálních bank ve střední Evropě. Poskytuje klientům komplexní služby v oblasti drobného, podnikového a investičního bankovnictví. Na 8 843 zaměstnanců skupiny Komerční banky obsluhuje více než 2,7 milionu klientů, kteří mohou využít rozsáhlé sítě 398 obchodních míst v celé České republice. KB nyní provozuje 682 bankomatů. Více než 972 000 klientů využívá jeden z kanálů přímého bankovnictví.

KB je součástí skupiny Société Générale, která je jednou z největších bankovních skupin v eurozóně (podle tržní kapitalizace). Jejích 163 000 zaměstnanců obsluhuje na celém světě více než 30 miliónů individuálních klientů.

Gartner je vedoucí nezávislou analytickou společností, jejímž cílem je, stručně řečeno, pomáhat svým klientům dělat správná rozhodnutí v oblasti informačních technologií. 60 000 klientů společnosti, převážně šéfů informatiky a dalších senior IT manažerů, představuje více než 10 000 soukromých i státních organizací a investičních skupin po celém světě. Společnost byla založena roku 1979 a hlavní sídlo má ve Stamfordu (Connecticut, USA). V současné době zaměstnává 4 000 pracovníků včetně 650 analytiků v 80 zemích. Člení se do divizí Gartner Research, Gartner Executive Programs, Gartner Consulting a Gartner Events. V roce 2008 dosáhla obratu 1,3 miliardy USD.

Výhradním zastoupením společnosti Gartner v České republice, na Slovensku a v Rumunsku je KPC-Group, s.r.o. Jejím prostřednictvím využívá v ČR, na Slovensku a v Rumunsku služeb společnosti Gartner více než 50 firem převážně z finančního, telekomunikačního, energetického a výrobního sektoru a řada organizací státní správy a samosprávy.