SG Equipment Finance výrazně posiluje svou pozici ve financování investic zemědělců

Společnost SG Equipment Finance Czech Republic (SGEF) v prvním čtvrtletí letošního roku výrazně posílila v segmentu financování investic českých a slovenských zemědělců. Za první tři měsíce roku 2011 financovala SGEF zemědělské stroje v souhrnné pořizovací ceně 121,8 mil. Kč, což představuje meziroční nárůst o 264 %. Počet uzavřených smluv na financování zemědělských strojů se v prvním čtvrtletí meziročně zdvojnásobil.

Financování zemědělské techniky nebylo podle zkušeností SG Equipment Finance postiženo stagnací ekonomiky v takové míře, jako ostatní segmenty leasingového trhu. Ve velké míře k tomu přispívají také existující dotační programy, které pomáhají zemědělcům realizovat investice do obnovy a rozvoje potřebné techniky.

„Využívání dotačních programů je pro zemědělce při rozhodování o pořízení nové techniky a vozidel velmi důležité. V roce 2010 využili zemědělci u celých 35 % smluv o financování dotace od Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF), u dalších 4 % byla zapojena dotace od Evropské investiční banky,“ uvedl Pavel Buček, obchodní ředitel SG Equipment Finance.

Průměrná cena financovaného stroje v 1. čtvrtletí roku 2011 přesáhla 2,59 mil. korun, což představuje meziroční nárůst o 70 %. Za celý rok 2010 financoval SGEF v České republice a na Slovensku nákup 184 zemědělských strojů v celkové pořizovací ceně takřka 375 milionů korun.

Napříč všemi segmenty trhu financovala společnost SG Equipment Finance Czech Republic v roce 2010 pořízení majetku v hodnotě 8,043 miliardy korun. Zejména díky úspěšnému čtvrtému čtvrtletí loňského roku tak společnost překonala společnost obchodní plány pro rok 2010 a dále zvýšila svůj tržní podíl na českém trhu.