Nejlepší umělci budou ohodnoceni Cenou Komerční banky

Všechny tiskové zprávy Středa, 4. 5. 2005

Praha, 4. květen 2005 – Komerční banka a Národní divadlo dnes podepsaly novou smlouvu o spolupráci a na další tři roky tak stvrdily vzájemnou partnerskou spolupráci.

Tato nová smlouva přináší dva nové významné prvky v oblasti spolupráce KB a ND.

Tím prvním je Cena Komerční banky, která bude udělena za nejlepší výkon v sezóně v žánrech balet, činohra a opera. Porota bude poprvé rozhodovat v sezóně 2005/2006. Komerční banka věnuje každému oceněnému umělci finanční dar ve výši 100 000 Kč a umělecké ztvárnění této ceny.

9-ti členná porota, pod vedením čestného předsedy, Alexise Juana, bude hodnotit premiérové výkony interpretů. "Mám možnost sledovat skvělé výkony umělců Národního divadla již třetí sezónu a jsem velmi rád, že KB může i díky této ceně podpořit jejich úsilí a talent" uvedl předseda představenstva a generální ředitel KB Alexis Juan.

Další významnou novinkou, kterou nová smlouva mezi KB a ND přináší, je exkluzivní představení ND v regionech.

Poprvé tak budou mít diváci Mahenova divadla v Brně možnost shlédnout v září letošního roku představení Lakomec a na jaře příštího roku Národní divadlo odehraje pro plzeňské diváky představení Sluha dvou pánů.
Národní divadlo připraví tato představení výhradně v rámci smlouvy s KB.

Seznam porotců Ceny Komerční banky v Národním divadle

Alexis Juan
čestný předseda poroty, předseda představenstva a generální ředitel KB
Soňa Červená
operní pěvkyně
akad. arch. Daniel Dvořák
ředitel Národního divadla
Vlastimil Harapes
baletní mistr, choreograf, herec
Prof. PhDr. Martin Hilský
překladatel, esejista, profesor Karlovy Univerzity v Praze
Prof. MUDr. Josef Koutecký, DrSc.
profesor Kliniky dětské hematologie a onkologie 2. lékařské fakulty UK v Praze a Fakultní nemocnice v Motole, děkan 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze
Ing. Zdeněk Novák
1. náměstek ministra kultury ČR
Ing. Jitka Pantůčková
výkonná ředitelka pro provoz, členka výboru ředitelů KB
Ing. Peter Palečka
člen představenstva a výkonný ředitel, Corporate Secretary KB
Petr Polívka
ředitel Symfonického orchestru Hl. města Prahy FOK

Komerční banka je třetí největší bankou v České republice podle velikosti aktiv, která poskytuje klientům komplexní služby v oblasti drobného, podnikového a investičního bankovnictví. 7 600 zaměstnanců Komerční banky obsluhuje více než 1 421 000 klientů, kteří mohu využít rozsáhlé sítě 337 obchodních míst v celé republice. KB provozuje 568 bankomatů a více než 700 000 klientů využívá jeden z kanálů přímého bankovnictví.

Komerční banka byla v roce 2004 zvolena "Bankou roku". KB je součástí skupiny Société Générale, která je pátou největší bankovní skupinou v eurozóně a na 90 000 jejích zaměstnanců obsluhuje téměř 16 miliónů klientů na celém světě.