Společnost SGEF zvýšila v roce 2016 objem firemního financování o sedm procent na nový rekord

Všechny tiskové zprávy

V Praze, 28. únor 2017 – Rekordních 12,3 miliardy korun poskytla v roce 2016 společnost Société Générale Equipment Finance (SGEF) firemním klientům v České republice a na Slovensku. Meziročně zvýšila objem poskytnutého financování o sedm procent. Již tradičně největší podíl směřoval i v roce 2016 do sektoru dopravní techniky, který v minulém roce činil 48 % všech transakcí. V oblasti nebankovního firemního financování dosáhl SGEF poprvé ve své historii 20% podíl na trhu.

Pětinový tržní podíl v oblasti nebankovního financování českých firem nás velmi těší. Kromě tradičních oblastí, jako jsou dopravní prostředky a stroje a zařízení, roste zájem klientů zejména o financování high-tech technologií, stavebních strojů a zemědělské techniky. V letošním roce očekáváme obnovení investiční aktivity v segmentu strojů a zařízení. Vnímáme také dlouhodobě rostoucí poptávku po operativním leasingu, a to zejména v segmentech dopravy a stavebnictví, uvedl Reinhold Knödl, generální ředitel Société Générale Equipment Finance v České republice a na Slovensku.

Société Générale Equipment Finance nabízí jak leasingové, tak úvěrové produkty. Podíl obou typů financování byl v minulém roce prakticky vyrovnaný. V oblasti leasingu se většina nových obchodů uskutečnila prostřednictvím finančního leasingu (2016 - 34 % z celkového objemu obchodů, 2015 – 31 %). K výraznému nárůstu došlo u operativního leasingu, a to z 12 % na 18 %. Na úvěry pro podnikatele připadlo 44 %.

Tradičně nejsilnější komoditou zůstává dopravní technika nad 3,5 t, která tvořila téměř polovinu celkového objemu financování (5,8 miliardy Kč) s podílem 48 %. Šestinou (2 miliardy Kč) se na obchodním výsledku společnosti podílelo financování strojů a zařízení, 1,3 miliardy Kč připadlo na stavební stroje (podíl 10 %). Více než 90 % nárůst na téměř miliardu Kč (podíl 8 %) zaznamenal segment high-tech.

Od vzniku společnosti do konce minulého roku činil celkový objem poskytnutého financování Société Générale Equipment Finance téměř 157 miliard Kč a počet uzavřených smluv překročil hranici 80 tisíc.