SENS Foods CZ a jejich udržitelné potraviny z cvrččího proteinu

Věděli jste, že cvrčci jsou zdrojem stejně kvalitních bílkovin jako nejlepší hovězí?
Právě toho se rozhodl využít jeden z našich klientů - společnost SENS Foods CZ, která postavila největší cvrččí farmu na světě, kde produkují udržitelný cvrččí protein. Z něj pak vyrábí třeba proteinové tyčinky s arašídovým máslem nebo bezlepkové těstoviny. Produkty této firmy najdete v regálech obchodů v České republice, Německu, Dánsku nebo Japonsku a Thajsku. Samotnou cvrččí mouku jako surovinu pak společnost nabízí po celém světě dalším firmám za nejnižší cenu na trhu, aby se využití tohoto proteinu co nejvíc rozšířilo.

SENS Foods CZ byli v roce 2016 finalisté naší soutěže pro začínající podnikatele Nastartujte se.


Radek Hušek a Daniel Vach, SENS Foods CZ

 

Přečtěte si rozhovor s jedním z jednatelů společnosti Radkem Huškem.

V podnikání je vždy stěžejní první impuls. Jaký byl ten váš?

Cvrččí protein není náš nápad, vědci jeho konzumaci doporučují už po desetiletí. Nám se tato myšlenka zdála skvělá, a když jsme viděli, že nikde v obchodech výrobky s hmyzím proteinem neprodávají, chopili jsme se výzvy a šli do toho.


Jaké byly nejtěžší okamžiky v historii vaší firmy?

Problémy přicházejí každý měsíc. Je to především způsobené tím, že děláme úplně novou věc, a navíc máme farmu v Thajsku. Každá překážka jde ale překonat, to je na tom vlastně i ta zábava.


Co je to vlastně cvrččí protein?
Jsou to cvrčci namletí na prášek, který nemá žádnou výraznou chuť. Dá se přidat do normálních produktů, které znáte, a tím docílit toho, že jsou mnohem výživnější. Obsahuje mnoho bílkovin, mikroživin, vápník, železo nebo vitamín B12, a zároveň má minimální dopad na planetu.

 

Jaký je přístup zákazníků k výrobkům ze cvrččího proteinu?

My jsme cvrččí protein vnímali hlavně jako skvělý zdroj bílkovin. Mysleli jsme si, že když lidem nabídneme naše produkty a představíme jejich příběh, budou všichni nadšení jako my, což se samozřejmě nestalo. Momentálně máme zákazníky především mezi sportovci, kteří vnímají svůj příjem bílkovin a zároveň se snaží žít udržitelně.

Cvrččí protein obsahuje mnoho bílkovin, mikroživin, vápník, železo nebo vitamín B12, a zároveň má minimální dopad na planetu.

Proč jste se rozhodli pro výstavbu farmy právě v Thajsku?

Legislativně nešla farma umístit do České republiky, proto jsme pilotní cvrččí farmu postavili v Thajsku, kde jsou jiné životní podmínky a především know-how, takže jsme nestavěli nic na zelené louce. Naší vizí je, že farmy budou více lokální, budou blíže místu spotřeby a odpadnou tak i náklady na přepravu.


Jaké množství cvrčků je momentálně na farmě a čím je krmíte?

Na naší cvrččí farmě používáme tzv. vertikální způsob farmaření. Cvrčky chováme v přepravkách vyskládaných až do šestimetrové výšky, dostávají speciální stravu obohacenou o vitamíny, ale bez antibiotik a ostatních chemických přísad. Cvrčkům je možné dávat druhotný odpad, který by člověk sám pro sebe již nevyužil, například odpad z rýže, a ten dokážou přetvořit v plnohodnotný protein. To je vlastně definice cirkulární ekonomiky.   


Jaké máte plány do budoucna?

Naší vizí je pracovat na náhradě masa, takže cvrččí protein v prášku je pro nás takový první krok. Do budoucna se chceme soustředit i na ostatní produkty, které lze z proteinu vyrobit, jako jsou kvalitní burgery, které nebudou složené z různých ingrediencí, ale pouze z jedné hlavní, v prémiové kvalitě, a přitom zůstanou velmi chutné. 

Cvrčkům je možné dávat druhotný odpad, který by člověk sám pro sebe již nevyužil - například odpad z rýže, a ten dokážou přetvořit v plnohodnotný protein. To je vlastně definice cirkulární ekonomiky.   

Kterou jednu konkrétní věc může každý udělat pro lepší budoucnost?

Vnímám, že spotřeba masa má dopad na budoucnost, budeme ho muset jíst méně, a proto se snažím nahradit ve stravě maso za jinou bílkovinu. Považuji se za flexitariána, znamená to, že maso jím, ale umím ho nahradit i jinou formou. Každý bychom se již teď měli zamyslet nad tím, co konzumujeme a jaká je cesta, kterou se chceme vydat.


Pokud byste byl bankou, investoval byste do vašeho podnikání?

Jasně! A to z toho důvodu, že celý tento byznys, tento trend je smysluplný a má velkou budoucnost.


Jak by měly banky nebo velké společnosti podporovat udržitelnou budoucnost?

Banky by měly určitě podporovat udržitelné projekty, zároveň by si ale měly hlídat, koho podporují, protože se často můžeme setkat s tzv. greenwashingem, kdy někteří podnikatelé spíše upřednostňují zisky před dopadem na životní prostředí.

Tohle je příběh našeho prvního hrdiny. V příštích měsících vám představíme další zelené hrdiny a jejich příběhy, které vás mohou inspirovat k udržitelnosti.