Jak funguje platba kartou online

Nákupy na internetu můžete zaplatit několika způsoby, třeba dobírkou nebo převodem z účtu. Aktuálně ale vítězí platba kartou online. Je snadná, rychlá a bezpečná. Placení kartou přes internet můžete kdykoli povolit nebo zakázat. Poradíme vám, jak svou kartu nastavit, jak s ní platit v e-shopech a k čemu se hodí aplikace KB Klíč.

Češi si placení kartou na internetu oblíbili. Potvrzuje to průzkum České bankovní asociace z června 2021. Po kartě sáhne 58 % nakupujících. Důvody jsou jasné. Za dobírku se hradí poplatek a převod z účtu na účet nemusí proběhnout ihned, zvláště pokud banka příjemce neumí zpracovávat tzv. okamžité platby.

Kromě zboží můžete kartou zaplatit i složenky, paušál za telefon nebo třeba zájezd. Jde o bezpečnou službu, kterou si snadno nastavíte. Abyste měli naprostou jistotu, můžete si pojistit platební kartu pro případ zneužití, ztráty nebo krádeže.

Stále populárnější jsou mobilní platby. Kartu nahrajete do svého telefonu a v e-shopech nebo třeba v aplikacích platíte například přes Apple Pay či Google Pay. Vyhnete se přepisování údajů z karty a proces placení se urychlí. Podívejte se, jak nastavit platební kartu v mobilu a dalších zařízeních.

Jak platby aktivovat

Povolit a zase libovolně zakázat platby kartou online můžete kdykoli sami. A to přes internetové bankovnictví nebo mobilní aplikaci 

Postupujte následovně:

  • Vyberte záložku Karty
  • Jděte na Přehled karet a zvolte Detail karty
  • Klikněte na Upravit nastavení karty
  • Povolte nebo zakažte platby kartou na internetu

Obě operace probíhají v reálném čase a platí okamžitě poté, co příkaz odklepnete. Můžete se tak chránit proti zneužití i tím, že si platbu kartou online povolíte jen na chvíli, provedete ji a zase si kartu pro tuto možnost uzamknete.

Své karty a účty můžete také spravovat prostřednictvím Expresní linky. Stačí zavolat a pomůžeme vám s nastavením limitů a plateb.

Jak probíhá platba kartou online

Až budete na internetu něco platit, zadáte do příslušných políček číslo karty, její platnost a třímístný bezpečnostní CVC kód. Ten najdete na zadní straně karty. Následně svoji platbu potvrdíte.

Způsob potvrzení se liší podle toho, jakou formu využíváte. Dříve byla hojně využívaná metoda pomocí 3D Secure SMS. To znamená, že vás po zadání údajů ke kartě platební brána vyzve k zadání jednorázového SMS kódu. 

Od ledna 2021 musí být ověření dvoustupňové a 3D Secure systém tuto podmínku nesplňuje. Nabízíme proto dvě možnosti, jak transakce na internetu potvrzovat. U Komerční banky potvrdíte online platby jak z chytrého telefonu, tak i z tlačítkového.

KB Klíč

  • KB Klíč doporučujeme všem, kteří mají chytrý telefon.
  • Na telefon dostanete upozornění, prostřednictvím kterého přejdete do aplikace KB Klíč. Tam uvidíte detail své platby a můžete ji potvrdit – PINem, otiskem prstu nebo skenem obličeje. 
  • Kromě potvrzení plateb aplikaci využijete i k ověření bankovní identity. Ta slouží jako digitální občanský průkaz pro komunikaci s úřady nebo dodavateli energií.
  • Aplikaci KB Klíč aktivujete SMS kódem, který získáte při online sjednání účtu, na pobočce nebo si ho vygenerujete v našich bankomatech.

Heslo a SMS

  • Platba kartou online jde schválit i přes klasický tlačítkový telefon.
  • Transakci potvrdíte bezpečnostním heslem a SMS kódem, který vám přijde na registrované telefonní číslo.

Nakupujte bezpečně

Pro pohodlné a bezpečné nákupy na internetu se hodí kreditní karta. Rozdíl mezi debetní a kreditní kartou spočívá v tom, že s kreditkou platíte prostředky banky, zatímco vaše peníze zůstávají v bezpečí na účtu. Získáte tak finance až na 45 dní zdarma. Navíc ke kreditním kartám neodmyslitelně patří doplňkové služby jako cestovní pojištění, pozáruční servis spotřebičů zdarma, příspěvek na penzijní připojištění nebo slevy u partnerů.