Zužování skladových zásob a efektivní management skladu mohou firmě vydělat až desítky procent z ročního obratu. Držení skladových zásob totiž stojí firmu nemalé peníze. Zboží, které máte na skladě déle než rok, se vyplatí prodat, a to i za cenu nižšího zisku, nebo dokonce ztráty. Udělejte si proto analýzu svého skladu. Určete, kterého zboží objednat více, a které naopak doručovat pouze na objednávku. Zvažte, zda se vám vyplatí nakupovat častěji a po menších objemech.

Sklad je pro mnoho firem velkou neznámou a málokdo mu věnuje dostatečnou pozornost. Přesto je to jedna ze zásadních výzev, kterým dříve nebo později čelí většina podnikatelů. Optimalizace skladových zásob vám může vydělat až 10 procent z ročního obratu. Existují totiž i situace, kdy je lepší prodat zboží za nižší cenu s menším ziskem, než aby leželo na skladě dlouhou dobu.

3 JEDNODUCHÁ DOPORUČENÍ, JAK OPTIMALIZOVAT SKLADOVÉ ZÁSOBY

1. Prodejte zboží, které máte skladem déle než rok

Projděte svoje skladové zásoby a dejte do prodeje zboží, které je uloženo přes rok. A to i za cenu minimální marže, nebo dokonce lehké ztráty. V dlouhodobém měřítku se tento postup bezpochyby vyplatí. Jak je to možné?

Příklad: Obchodujete se zbožím, které má hodnotu 1 milion Kč. Výnosnost se pohybuje okolo 20 procent. Pokud byste toto zboží do roka neprodali, stálo by vás 200 000 Kč, aniž byste cokoliv utržili. Proto je lepší takovéto zboží prodat za nižší cenu a s menším ziskem. Peníze z prodeje tak v mezičase můžete použít na investice do rozvoje.

optimalizace skladových zásob - muž ve skladu
2. Udělejte si ABC analýzu svého skladu

Naskladněné zboží si rozdělte do tří kategorií podle podílu na celkovém obratu. Zohledněte přitom množství položek, které máte skladem.

A. Na tomto typu zboží záleží nejvíce, tvoří polovinu obratu a nezabírá velké množství na skladě. Je důležité, aby bylo zákazníkovi co nejlépe dostupné. Minimální množství tohoto zboží musí být kupujícím vždy k dispozici. Zároveň je u tohoto zboží minimální pravděpodobnost, že by vám leželo na skladě příliš dlouho.

B. U tohoto méně významného zboží je třeba odhadnout, jaké množství je ho v určité době třeba. Toto zboží vytváří až 40 % obratu, a nejde ho tedy úplně ze skladu vyřadit. Zároveň je nutné regulovat množství zboží tak, aby ho nebylo příliš. Zatěžovalo by pak provozní kapitál.

C. Tomuto typu se říká nebezpečné zboží. Zbytečně zatěžuje provozní kapitál a je pravděpodobné, že pokud ho naskladníte, bude skladem dlouhou dobu.

Je dobré ho mít v minimálních skladových zásobách. Zvažte dodávání zboží typu C pouze na objednávku. ​

Kategorie

Objem na skladě

Celkový obrat

 A.

10 %

50 %

 B. 

40 %

40 %

 C. 

50 %

10 %

 

Zdroj: Roger.cz

Optimalizací skladových zásob dle ABC analýzy ušetříte nejenom místo na skladě. Můžete také snadno identifikovat významné produkty, které jsou podstatné pro celkový výsledek vašeho podnikání.

3. Nakupujte častěji a po menších objemech

Spočítejte si, jestli by pro váš typ podnikání nebylo výhodnější nakupovat v kratších intervalech. Upravte cyklus tak, že budete objednávat zboží v menších objemech, ale častějších frekvencích. Ne vždy je však tento typ optimalizace technicky a logisticky proveditelný. Pomocí jednoduchého výpočtu se vám podaří efektivně zjistit, kolik můžete ušetřit tím, že dlouhodobě neuskladňujete zbytečně moc zboží.

pracovník oblasti optimalizace skladových zásob na telefonu

Nakupovat častěji v menších objemech

Nakupovat méně častěji ve větších objemech

-

Dražší doprava

+

Cena dopravy

+

Držení menších skladových zásob

-

Držení velkých skladových zásob

-

Bez výhody množstevní objednávky

+

Výhoda množstevní objednávky

 


Držení velkých skladových zásob stojí určité množství peněz. Nákupem zboží v menších intervalech ale můžete přijít o výhody množstevních objednávek. Také doprava se může prodražit. Pokud tyto dvě položky porovnáte, zjistíte, zda se vám častější nakupování po menších objemech vyplatí, či nikoli

Komerční Banka ve spolupráci s Roger Academy připravila video Jak na optimalizaci skladových zásob, ve kterém se dozvíte více.