Jak refinancovat hypotéku

Ke konci období fixace hypotéky se můžete domluvit s bankou na změnách podmínek splácení a hypotéku refinancovat. Můžete tak například převést hypotéku k jiné bance nebo sloučit více hypoték do jedné.

Když plánujete svou hypotéku refinancovat, zajímá vás nejspíš možnost sjednání nových podmínek splácení, případně doplacení části nebo celé hypotéky. Je dobré si srovnat nabídky jednotlivých bank, zjistit si podmínky pro novou refinancovanou hypotéku i podmínky samotného refinancování.

Hypotéku můžete také refinancovat za účelem získání dalších finančních prostředků (např. na rekonstrukci nebo vybavení bytu) nebo prodloužení či zkrácení doby splatnosti úvěru.

Záměr refinancovat do jiné banky je dobré bance oznámit s dostatečným předstihem, aby se stihly vyřídit veškeré formality, jako je vyčíslení stávajícího úvěru nebo vklad do katastru nemovitostí. Pokud chcete refinancovat ve stejné bance z důvodu končící fixace, banka vás k tomu sama vyzve obvykle 3 měsíce dopředu. Refinancování můžete ale samozřejmě řešit i dříve.

Dopředné refinancování

S jakoukoli českou bankou se můžete domluvit také na dopředném refinancování. Přestože se refinancování hypotéky řeší zpravidla několik měsíců před koncem fixačního období, je možné refinancovat a zafixovat si tak úrokovou sazbu i s předstihem několika let – v případě Komerční banky dokonce tři roky dopředu.

Dopředným refinancováním tedy získáte jistotu zafixované úrokové sazby. Nedá se však předpovědět, kde se budou úrokové sazby pohybovat za 2–3 roky, rozhodnutí refinancovat dopředu proto dobře zvažte.

Hodí se mít

Refinancování hypotéky

Refinancování hypotéky

Refinancujte hypotéku u nás s úrokovou sazbou už od 5,09 % p. a.