Převedení půjčky do KB

Převedení půjčky ke Komerční bance je snadné a vyplatí se vám třeba v případě, že máte příliš vysoký úrok , přemrštěný poplatek za vedení úvěru nebo když vám zkrátka nevyhovují jakékoli další parametry sjednané půjčky.

Jak půjčku převést

Převedení půjčky probíhá u Komerční banky následovně. Pokud jste naším klientem, zažádat si o něj můžete v internetovém nebo mobilním bankovnictví. Převod půjčky s námi můžete řešit i po telefonu nebo osobně na pobočce. V každém případě od vás budeme potřebovat vědět, jaká je vaše představa o převedení půjčky a co vlastně potřebujete. Zároveň vám poradce sdělí důležité informace, které se s půjčkou pojí, informuje vás o podmínkách jejího získání a prověří si vaši schopnost splácet.

Rozmyslete si předem, co všechno chcete ke Komerční bance převést – jestli půjde jen o jednu půjčku, nebo si budete chtít konsolidovat například i kontokorent nebo kreditní kartu.

V návaznosti na vaši žádost vám pak banka připraví nabídku. V té budou uvedeny vaše požadavky a to, co vám banka může nabídnout. Tam spadá například celková výše půjčky, RPSN, celková částka, kterou pak bance budete splácet, splátkový kalendář atd. Zároveň dostanete k podpisu „Žádost o spotřebitelský úvěr”. Potom už je na bance, aby si prověřila vaši úvěruschopnost. To většinou zabere nanejvýš pár desítek minut.

Jaké podklady si k převedení připravit

K převedení půjčky ke Komerční bance budete potřebovat několik dokumentů. Základem jsou dva doklady totožnosti. Jako doklad totožnosti slouží například:

  • občanský průkaz
  • cestovní pas
  • řidičský průkaz


V době, kdy o převedení půjčky žádáte, musí být doklady totožnosti platné, a to oba.

Podle toho, jestli žádáte o převedení půjčky jako zaměstnanec, nebo jako podnikatel, budete potřebovat ještě potvrzení o svých příjmech.

Formulář nebo daňové přiznání

Pokud vám na účet v bance chodí pravidelně výplata, obvykle nic dokládat nemusíte. Leda byste k výplatě chtěli doložit ještě nějaké další příjmy, například když někomu pronajímáte svůj byt.

Další možností, jak doložit příjem, je formulář o potvrzení příjmu potvrzený zaměstnavatelem. Formulář zpravidla potvrzují na účetním oddělení. Váš zaměstnavatel do formuláře uvede váš čistý příjem za posledních 12 měsíců.

Pokud v dané firmě nepracujete ještě ani rok, nic se neděje. V takovém případě zaměstnavatel vyplní váš průměrný čistý příjem za počet měsíců, který vás zaměstnává. Je ale potřeba, abyste při žádosti o půjčku u zaměstnavatele pracovali alespoň 3 měsíce. Toto potvrzení pak nesmí být starší než 30 dnů. Jinak byste si museli bance dodávat nové. 

Podnikatelé svůj příjem obvykle doloží pomocí posledního daňového přiznání. K němu přiloží i doklad o zaplacení daně, například výpis z běžného účtu.

V každém případě budete potřebovat údaje k půjčce, kterou chcete převést. Zpravidla tedy smlouvu, kterou jste podepsali, a informace o tom, jakou částku jste doposud splatili a kolik peněz ještě musíte doplatit.

Posouzení bankou

Jakmile si požádáte o převod půjčky a banka od vás dostane tyto informace, posoudí následně vaši bonitu. To znamená, že si prověří, jestli jste schopni peníze splácet.

Co je dobré k půjčce zvážit

Při půjčování peněz zvažte, zda si společně s ní sjednat také pojištění schopnosti splácet. To vám může pomoci v případě, že dlouhodobě onemocníte nebo přijdete o práci.