Jaké spoření vybrat pro děti

To, jak dobře se jako rodiče rozhodneme, může našim dětem zásadně usnadnit budoucnost. Studium v zahraničí nebo na soukromé škole, jednodušší start do další etapy jejich života, cenný základ pro první bydlení, ale i možnost koupit si to, po čem touží. Přečtěte si, jaké jsou možnosti spoření pro děti.

Spořicí účty pro děti

Základní volbou je spořicí účet. Ten se hodí, když chcete dítěti pravidelně spořit nebo třeba i jednorázově na spoření přispět. Peníze se na něm navíc úročí zvýhodněnou sazbou. Vklady můžete jednoduše převádět z účtu na účet, klidně trvalým příkazem. Dítě si může spořit i samo, když dostane například peníze k narozeninám od příbuzných nebo z prvních brigád.

Pro děti do 18 let nabízíme spořicí účet Junior. Vedení a příchozí úhrady jsou zcela zdarma a přístup do internetového i mobilního bankovnictví má dítě (od 6 let) i vy – vidíte tedy, kolik má potomek aktuálně naspořeno. Spořicí účet Junior je účet dítěte, vy jako rodič jste vždy veden jako disponent. Z účtu je možné měsíčně odeslat nejvýše jednu platbu v maximální výši 50 000 Kč. Jiné typy plateb ani výběry hotovosti (s výjimkou zrušení účtu) nejsou povoleny.

Pro děti a mládež od 6 do 18 let pak doporučujeme v kombinaci se spořicím účtem Junior pořídit také MůjŮčet Junior, který můžete založit dítěti do 15 let. Případně pro starší do 18 let je tu studentský účet G2, který se hodí i pro studijní cesty do zahraničí. Právě díky kombinaci dětského běžného a spořicího účtu se dítě postupně učí hospodařit s penězi a získává základy finanční gramotnosti, které se mu budou v dospělosti hodit. Výhodou je i možnost přístupu do internetového a mobilního bankovnictví pro rodiče, kde díky notifikacím vidíte, jak dítě s penězi zachází.

Stavební spoření

Další možností, jak spořit dětem, je stavební spoření. Úročení je obvykle vyšší než na běžných spořicích účtech. K vašemu vkladu můžete získat navíc i státní podporu 10 %, a to až do 2 000 Kč ročně.

Stavební spoření je vedeno přímo na dítě. Váže se tedy k jeho rodnému číslu, tím pádem má pak dítě nárok i na státní příspěvek. S penězi může nakládat pouze dítě, a to po dosažení plnoletosti.

Doplňkové penzijní spoření pro děti

Penzijní spoření pro děti je možné dětem založit již v útlém věku. Díky příspěvkům od státu navíc nabízí velmi zajímavé zhodnocení.

Po dovršení 18 let může dítě vybrat jednu třetinu vlastních naspořených peněz. Aby vznikl nárok na zmiňované státní příspěvky, je potřeba ukončit penzijní spoření až ve věku 60 let nebo při odchodu do důchodu. Naspořené peníze může vaše dítě vybrat i dříve, ale nárok na státní příspěvek tím zpravidla zaniká. Vždy záleží na konkrétních podmínkách ve smlouvě.

Spoření pro děti je důležité, ale nezapomeňte na přítomnost

Myslet na budoucnost dětí je dobré, ale je hodí se mít i nějaké jistoty v přítomnosti. Dítě může třeba někomu rozbít okno při hře, ztratit mobil nebo peněženku s kartou s jeho oblíbeným superhrdinou k dětskému účtu. Proto je dobré mít pojištění

V mnoha případech vám pojištění ušetří poměrně hodně starostí a peněz. Doporučujeme pro dítě sjednat nejen pojištění odpovědnosti, ale i pojištění mobilního telefonu či platebních karet proti zneužití v případě ztráty nebo krádeže. Pojistka vám pokryje pořízení nového mobilu a peněženky, vydání náhradní peněžní hotovosti v případě potřeby, náklady při zneužití ukradeného mobilního telefonu a další. Na vše myslí produkt Merlin Junior.

Sjednejte si Spořicí účet Junior