• Články
  • Finanční úřady a jejich bankovní účty

Finanční úřady a jejich bankovní účty

Pokud jste OSVČ už nějakou dobu, jistě víte, že měsíčně musíte odvádět zálohy na sociálním a zdravotním pojištění, každý rok podat daňové přiznání a na jeho základě zaplatit daň z příjmu. Pro začínající podnikatele nebo živnostníky může být někdy složité zorientovat se, na jaký účet se co posílá. Přečtěte si, kde najít správné číslo účtu vašeho finančního úřadu, správy sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovny. Pokud jste se přihlásili k paušální dani, platíte měsíčně jen jeden odvod přímo na finanční úřad.

Čísla účtu všech finančních úřadů podle krajů najdete přímo na stránkách finanční správy, odkud si je můžete také stáhnout ve formátu pdf. Vždy je třeba vybrat správné číslo účtu podle kraje a také účelu, za jakým peníze posíláte. Silniční daň má totiž jiný přiřazený účet než například daň z přidané hodnoty apod. Pokud si ale číslo účtu spletete při placení daně z příjmu, finanční úřady si platbu mezi sebou i tak předají.

Pokud jste se přihlásili k paušální dani, posíláte měsíčně jen jednu platbu zahrnující daň z příjmu a odvody na socilální a zdravotní pojištění. Tuto platbu zasíláte na účet vašeho finančního úřadu.

Bankovní účty ČSSZ

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) se dělí podle regionů na jednotlivé Okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ). Pokud jste zaměstnaní, odvádí za vás pravidelné odvody zaměstnavatel. Pokud jste OSVČ, potřebujete sami znát bankovní účet své OSSZ, abyste mohli platit:

  • pojistné na důchodové pojištění
  • zálohy na pojistné a doplatek tohoto pojistného
  • pojistné na nemocenské pojištění, jste-li dobrovolným účastníkem nemocenského pojištění.

Čísla účtů všech OSSZ podle krajů najdete na stránkách České správy sociálního zabezpečení.

Bankovní účty zdravotních pojišťoven

Za zaměstnance platí obvykle odvody na zdravotní pojištění zaměstnavatel. Zdravotní pojištění si platíte sami v případě, že jste OSVČ. Čísla účtů najdete vždy na stránkách vaší zdravotní pojištovny. Mezi ty nejčastější patří VZP (Všeobecná zdravotní pojišťovna), ZPMVCR (Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra), CPZP (Česká průmyslová zdravotní pojišťovna), OZP (Oborová zdravotní pojištovna)

K podnikání se hodí mít podnikatelský účet, jak pro zkušené, tak začínající podnikatele >>

Sjednejte si Profi účet