• Články
  • Jistotní účty a k čemu slouží

Jistotní účty a k čemu slouží

Jistotní účet (nebo také vázaný účet či depozit) slouží k hladkému a bezpečnému převodu peněz mezi prodávajícím a kupujícím. Nejčastěji se využívá při koupi nemovitosti, převodu obchodního podílu nebo jiných velkých obchodních transakcí. U Komerční banky najdete tento typ účtu pod názvem Dohoda o správě kupní ceny.

Při koupi nemovitosti je většinou potřeba zaplatit najednou velmi vysokou částku. Jistotu, že prodávající opravdu převede vlastnická práva na vás, vám poskytnou jistotní účty, na které částku bezpečně uložíte. Prodávající zase může být v klidu, že své peníze opravdu dostane.

Jistotní účty poskytuje pouze na českém trhu pouze několik bank. Jedná se o podobnou službu jako notářská nebo advokátní úschova, které nabízí možnost bezpečně uložit větší částky při prodeji nemovitosti nebo dědickém řízení.

Jistotní účty chrání obě strany

Jistotní účty dávají jistotu oběma stranám. Prodejce vidí, že máte k dispozici dostatek peněz pro koupi nemovitosti, vy zase víte, že se k němu dostanou až ve chvíli, kdy už bude nemovitost vaše. A pokud by ke změně vlastnického práva v katastru nedošlo, banka vám peníze pošle zpět.

Účet pro vás banka otevře po podepsání smlouvy o jistotním účtu. Tu podepisují zpravidla obě strany – kupující i prodávající. Banka na sebe bere roli prostředníka. Kupující pošle peníze na jistotní účet v bance. Ta u sebe peníze „pohlídá“ a prodávajícímu je vyplatí až po splnění stanovených podmínek – v případě koupě nemovitosti bývá podmínkou potvrzení o převodu vlastnického práva na kupujícího. Podmínky vychází ze smlouvy sepsané při založení účtu. Banka kontroluje pouze splnění podmínek uvedených ve smlouvě. Za tuto službu si banky účtují poplatek obvykle ve výši několika (desítek až jendotek) procent z celkové částky uložené na jistotním účtu.

Jistotní účet u Komerční banky

U nás poskytujeme jistotní účet pod názvem Dohoda o správě kupní ceny. K uzavření dohody není potřeba, abyste u nás už měli účet. K založení jistotního účtu budete mimo jiné potřebovat identifikační údaje všech účastníků, kupní smlouvu (nebo smlouvu o smlouvě budoucí) a výpis z katastru nemovitostí. Peníze, které pošlete na jistotní účet, jsou pojištěné, takže máte jistotou hned dvojnásobnou.

Dohodu o správě kupní ceny si můžete sjednat zároveň s hypotékou. Všechno vyřešíte najednou a ušetříte si čas i starosti. Pro sjednání si domluvte schůzku na pobočce, případné dotazy vám rádi zodpovíme také po telefonu.

Založení jistotního účtu je zpoplatněné, konkrétní sazby najdete v našem ceníku.

Sjednejte si jistotní účet

Přečtěte si více