• Články
  • Kde si založit studentský účet

Kde si založit studentský účet

Studentský účet se při studiu vždycky hodí. Často mívá vedení zdarma a nabízí různé výhody. Můžete si na něj nechat posílat finance z brigád, kapesné od rodičů nebo výplatu z práce. Bankovní účet pro studenty nabízí téměř všechny banky. Přečtěte si, podle čeho vybírat, kde si založit studentský účet.

Výhody a nevýhody studentského účtu

Studentské účty jsou často vedené bez poplatků, případně mají poplatky minimální. Většinou nabízejí určitý počet nezpoplatněných výběrů z bankomatů za měsíc, často i u jiných bank nebo v zahraničí.

Studentské konto je časově omezené délkou studia. Majitelem smíte být obvykle tak dlouho, dokud máte status studenta. S koncem studia většinou přijdete i o možnost mít účet pro studenty. Jsou ale i výjimky – v Komerční bance můžete studentský účet využívat i po skončení školy, a to až do 30 let.

Studentský účet

Co hledat u studentského účtu

Při hledání ideálního studentského účtu se podívejte na podmínky a rozmyslete si, co je pro vás důležité. Zvažte, co od studentského konta opravdu potřebujete a jak ho chcete v každodenním životě využívat.

Mezi běžné požadavky patří výběry z bankomatů a platby v korunách zdarma, bezkontaktní platební karta, placení mobilem nebo hodinkami, moderní internetové bankovnictví a mobilní aplikace. Jestli se chystáte na zahraniční studentský pobyt, může se vám hodit také účet v cizí měně.

Studentský účet u Komerční banky

Studentský účet G2 nabízí vedení zdarma s bonusem až 350 Kč za platný průkaz ISIC, výběry z bankomatů zdarma a navíc jeden výběr měsíčně v zahraničí. Radost vám určitě udělá i unikátní design na platební kartě, na kterou si můžete vybrat obrázek z galerie zdarma.

Ke studentskému účtu si můžete pořídit také Balíček Erasmus, se kterým získáte bezplatné vedení účtu v EUR nebo USD, SEPA platby a jeden výběr z bankomatu v zahraničí měsíčně zdarma.

Máte na výběr, jestli vám stačí debetní karta G2 zdarma, nebo si pořídíte Zlatou kartu s cestovním pojištěním v ceně. Platební kartu můžete snadno ovládat přímo v mobilní aplikace. Na pár kliknutí ji odemknete i zamknete nebo zobrazíte PIN.

Zaplatíte rychle a bezpečně mobilem či hodinkami díky Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay a Fitbit Pay. S chytrou aplikací Mobilní banka budete mít kontrolu nad svými financemi odkudkoli. Svůj účet můžete snadno obsluhovat i přes internetové bankovnictví MojeBanka.

Založení studentského účtu

U většiny bank si můžete studentský účet založit od 15 letech. Až do 18 let s vámi musí přijít na pobočku zákonný zástupce nebo vám založit účet online.

Pokud je vám víc než 18 let, stačí přijít na kteroukoli pobočku s občanským průkazem a účet si otevřít tam. Nebo si ho můžete založit online během pár minut. Bankéř s vámi po telefonu ověří údaje a domluví termín, kdy vám kurýr doručí smlouvu.

Jakmile je účet otevřený, máte přístup do internetového a mobilního bankovnictví, můžete svůj účet obsluhovat, platit z něj a sjednávat si další produkty (např. spořicí účet nebo cestovní pojištění). Karta k účtu vám přijde na vámi vybranou adresu během pár dní.

Chci založit Studentský účet