Pokračujeme s programem podpory domácí hospicové péče

Nadace Jistota schválila příspěvek 300 000 Kč putující do oblasti mobilní hospicové péče mezi pět vybraných organizací. Nadace tak dorovnala příspěvek poskytnutý v létě 2016, spolu s ním věnovala do podpory péče o pacienty v terminální fázi onemocnění celkem půl milionu korun.

22. 2. 2016 10:00
Témata

Nadace tímto programem supluje doposud nenavázanou spolupráci mobilních hospiců se zdravotními pojišťovnami. Domácí péči o vybrané pacienty v terminální fázi onemocnění zatím ze svých příspěvků financuje v pilotním programu pouze pojišťovna VZP, která v lednu tohoto roku prodloužila svůj pilotní program podpory devíti mobilním hospicovým zařízením do konce roku 2016.

Nadace v loňském roce ve spolupráci s KB Penzijní společností financovala projekt Cesty domů, jehož cílem bylo vypracovat srovnávací studii v oblasti paliativní medicíny pro vyjednávání s pojišťovnami. Více o projektu se dočtete zde.

O tom, zda se do financování této služby zapojí i další pojišťovny, rozhodne po vyhodnocení projektu Ministerstvo zdravotnictví na základě dat získaných od Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Podle Štěpánky Čechové, mluvčí ministerstva, je resort zdravotnictví připraven v případě kladného vyhodnocení zapojit služby mobilních hospiců do seznamu hrazených zdravotních výkonů. Příprava zákona je plánovaná již na tento rok a účinnosti by měl zákon nabýt v tom následujícím.

Nadace Jistota v roce 2014 uzavřela s Asociací poskytovatelů hospicové a paliativní péče Memorandum o spolupráci, v rámci něhož rozdělujeme každý rok vybraným hospicům až milion korun, přičemž polovina z toho putuje do oblasti mobilních hospiců. Aktuálně jsou do programu podpory zapojeny domácí hospice Jordán, Sdílení, Duha a Mobilní hospic Ondrášek a Vysočina.