Pomáháme dětem s vrozenou cukrovkou

Nadace Jistota přispívá na pomůcky dětem, které trpí cukrovkou. Z finančního příspěvku téměř 55 tisíc korun přispěla na přístroj na měření glykémie.

30. 5. 2016 10:00
Témata

Nadace Jistota v únoru přispěla spolku Cukříci z.s., který pečuje o děti s cukrovkou prvního typu.

Tento typ cukrovky  je autoimunitním onemocněním organismu a je zakódovaný již v genetické informaci. Nejedná se tedy o cukrovku způsobenou nezdravým životním stylem.

Z příspěvku 54 849 Kč organizace zakoupí senzory pro kontinuální měření glykémie. Ty jsou vhodné pro nastavení dávkování, ke sledování reakcí diabetika na jídlo a k jejich pokrytí dávkami inzulínu. Přístroje jsou schopny monitorovat míru glykémie po dobu 24 hodin v průběhu šesti dní.

„Jedná se o systém, který monitoruje glykémie po dobu 24 hodin a 6 dní. V současné době není tato pomůcka plně hrazena zdravotní pojišťovnou. Rádi bychom senzory nakoupili a dali je k dispozici ke krátkodobému použití jednotlivým dětským diabetikům v našem spolku."

Jana Brandejsová, předsedkyně spolku

Spouštěcím mechanismem k rozvoji cukrovky prvního typu bývá jakékoli onemocnění, v důsledku něhož se nastartuje proces tvorby protilátek proti vlastním buňkám. V současné době je cukrovka bohužel nevyléčitelná, lidé s tímto onemocněním si tak musí doživotně aplikovat inzulín pomocí pumpičky či takzvaného pera.

Předávání daru