Před 28 lety nabídla Komerční banka svým klientům možnost využívat první on-line bankomat, a to nejenom v České republice, ale rovnou i ve střední a východní Evropě. Byl to jeden z prvních kroků pro masové rozšíření přístrojů, které se rychle staly běžnou součástí života obyvatel ČR. První on-line bankomat byl zprovozněn v prostorách budovy Na Příkopě 28, dnešním sídle ČNB. Historicky první on-line výběr se uskutečnil 19. února 1992.

„Bankomaty se za necelých třicet let staly naprosto všední záležitostí a postupně přebíraly roli klasických pokladen na pobočkách bank. Jejich funkce a možnosti by kdysi zněly jako sci-fi, a to ať už jde o možnost vkládání hotovosti, bezkontaktní přihlašování nebo použití bankomatu přímo z okénka svého auta,“ uvedla Jana Švábenská, výkonná ředitelka pro Transakční a platební služby v KB.

V minulém roce „protekla“ přes bankomaty Komerční banky hotovost v objemu 203 miliard korun, z toho 139 miliard představovaly výběry a 64 miliard vklady. Banka v roce 2019 zvýšila počet svých bankomatů o 20 na 796, z čehož je necelá polovina vkladových a 241 bezkontaktních. Komerční banka provozuje jako jediná v ČR rovněž čtyři drive-up bankomaty na čerpacích stanicích Benzina, a to v Praze, Hradci Králové, Ostravě a Brně.

Pavel Zúbek
Komunikace KB