• Články
  • Přepočet měny při výběru z bankomatu v zahraničí

Přepočet měny při výběru z bankomatu v zahraničí

Mobilní platby jsou rychlé, bezpečné a v Česku jsou čím dál tím oblíbenější. Platební karta v mobilu neobsahuje citlivé údaje a nehrozí, že by někdo „odkoukal“ váš PIN. Platit můžete mobilem nebo hodinkami, v případě Applu dokonce i tabletem nebo notebookem. V Komerčce podporujeme mobilní platby přes všechny platformy na českém trhu – Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay a Fitbit Pay. Přečtěte si, jak jednotlivé mobilní platby aktivovat a používat.

Když vybíráte hotovost z bankomatu v zahraničí, můžete se rozhodnout mezi přepočtem v měně vašeho účtu (DCC) a přepočtem v lokální měně. Pokud nejste zrovna v zemi s nestálým vývojem měnového kurzu, je dobré zvolit výběr a přepočet v lokální měně. Převod v korunách bývá často nevýhodný, protože kurz, se kterým vám bankomat peníze vydá, si nastavuje přímo jeho provozovatel, a tak je mnohdy vyšší, než s jakým se setkáte v bankách nebo směnárnách. S výběrem z bankomatu v zahraničí se můžou navíc vázat další poplatky. Pokud možno, zvolte bankomaty označené jako „no fee“ nebo „free of charge“. Kreditní kartu pro výběr radši nepoužívejte vůbec, kromě možných poplatků by vám totiž z vybrané částky mohl počítat úrok. Pro časté cesty do zahraničí potom zvažte, zda si nezaložit účet v cizí měně.

Ne všude se dá platit kartou. Stačí například vycestovat do odlehlejších koutů východní Evropy nebo se v Asii vydat za hranice města. Z karty se rázem stává bezcenný kus plastu a mít po ruce bankovky nebo mince v lokální měně je doslova k nezaplacení. Když si peníze nestihnete vyměnit v Česku, nezbývá vám než se spolehnout na bankomat. Přepočet měny při výběru z bankomatu v zahraničí ale nemusí být vždy výhodný.

Vyhýbejte se platbám v měně účtu (DCC)

Při výběru peněz vám bankomat většinou nabídne dvě možnosti:

  • výběr a přepočet v měně vašeho účtu – DCC,
  • výběr a přepočet v lokální měně.

U výběru v místní měně přitom uvede upozornění, že podléhá kurzovým pohybům. Při zvolení platby v měně účtu naopak nastaví garantovaný kurz a v korunách vypíše, kolik vás převod měn při výběru bude stát.

Mohlo by se tedy zdát, že je výběr v korunách přívětivější a hlavně bezpečnější. Žádné výkyvy, přesně daná částka. V praxi je však bohužel směnný kurz této služby, Dynamic Currency Conversion (DCC), většinou o dost nevýhodnější. Což pocítíte zejména, pokud vybíráte větší částky.

Kurz v bankomatu totiž určuje jeho vlastník a ten si ho nastaví, jak se mu zlíbí. Zatímco euro bude třeba v době vaší dovolené kolísat mezi 28,2 až 28,4 Kč, bankomat vám ho vydá za garantovaných 30 Kč. Kurz tak máte sice jasný, ale zato silně nevýhodný.

DCC používají nejen bankomaty, ale i obchodníci po celém světě. Oproti klasickému převodu měn podle stávajícího kurzu je pro uživatele často tím horším řešením.

Ačkoli se měnové výkyvy mohou jevit jako risk, že můžete přijít o peníze, obvykle tomu tak není. Kurzy měn sice kolísají, ale u stabilních měn, jako je třeba euro nebo americký dolar jsou takové pohyby v řádu dní většinou zanedbatelné a jen v opravdu extrémním případě byste dostali horší kurz než při DCC. DCC se naopak hodí při cestách do zemí s nestálým vývojem kurzu měny.

Pozor na poplatky za výběr z bankomatu

Kromě nevýhodných kurzů sledujte ještě různé poplatky, které mohou některé bankomaty vyžadovat. Na tyto poplatky vás ale mají povinnost předem upozornit. Třeba v USA můžete za výběr z bankomatu zaplatit v některých státech i několik dolarů. Nevyplatí se proto vybírat menší částky a neustále dokola za výběry platit, ale spíše si vybrat hotovost na delší dobu dopředu, a když to jde, tak platit kartou.

Kreditní kartou z bankomatu v zahraničí nevybírejte pokud možno vůbec, až na výjimky se na něj totiž nemusí vztahovat bezúročné období a z vybrané částky by vám začal hned nabíhat úrok. Navíc k výběru kreditní kartou se můžou vázat ještě další poplatky.

TIP:

  • Bankomaty, které poplatky neúčtují mají mít správně označení „no fee“ či „free of charge“.
  • Když si v zahraničí potřebujte rychle vybrat peníze, doporučujeme využít ATM lokátor pro držitele karet VISA i Mastercard.

Proč je dobré dát bance vědět, že jedete do zahraničí

Abychom váš výběr z bankomatu nepovažovali za podvodný, nahlaste nám svou cestu do zahraničí předem – zejména pokud jedete do exotičtějších zemí.

S účtem v cizí měně přepočet měn nemusíte řešit

Pokud jezdíte do zahraničí často, zvažte, jestli si nezaložit účet v cizí měně (dostupný i pro podnikatele). V zahraničí pak už nebudete muset řešit přepočty měn, ze kterých jde občas hlava kolem.

Účty v cizí měně využijí i studenti na výměnných pobytech nebo zahraničních univerzitách. Pro ty máme speciální Balíček Erasmus, v jehož rámci je účet v cizí měně zdarma.

Založit účet v cizí měně