Jak na sloučení půjček

Leckdy se může stát, že v určité životní fázi máte půjček hned několik, například půjčku na nové auto, novou pračku a k tomu kreditní kartu. Splátky zatěžují váš měsíční rozpočet a mohou přerůstat přes hlavu. Nehledě na to, že každá může mít jiný termín splatnosti, jiné podmínky nebo jinou výši. Díky sloučení půjček můžete mít jen jednu splátku, navíc často za výhodnějších podmínek.

Sloučení půjček

Jednoduchý způsob, jak snížit počet svých půjček, je sloučení neboli konsolidace. Díky ní je všechny spojíte do jedné a budete platit jen jednu měsíční splátku jedné bance. Ta je navíc obvykle nižší než součet vašich dosavadních splátek. A v neposlední řadě budete mít o svých financích mnohem lepší přehled.

Sloučení půjček si můžete spočítat na kalkulačce, která vám přehledně ukáže, kolik můžete ušetřit.

I u sloučených půjček si můžete vybrat dobu splácení a výši splátky. Sami si nastavíte, kolik můžete měsíčně splácet, aby to neohrozilo vaše další výdaje, jako jsou třeba nákupy školních pomůcek, oblečení pro děti apod.

Optimalizovat půjčky do jedné můžete i ve chvíli, kdy vám výše splátek vyhovuje, ale nechcete si hlídat podmínky a pravidla několika bank. A mnohem více by vám vyhovovalo platit stejnou částku, ale jen u jedné banky.

Jaké půjčky můžete sloučit

  • Spotřebitelské úvěry
  • Kreditní karty
  • Kontokorent


Sloučením se vaše jednotlivé půjčky doplatí a splácet budete už jen jednu. Možnosti vám na pobočce nebo po telefonu podrobně vysvětlí bankovní poradce, který vaši situaci individuálně posoudí a navrhne vám vhodné řešení.

Rozmyslete si, kam půjčky převedete

Ujistěte se, že s vámi budou jako s klientem jednat solidně a bez postranních úmyslů.

Komerční banka nabízí například možnost spočítat si, jestli vás konsolidace půjček vyjde lépe, a v případě že ano, můžete si o ni rovnou online požádat. Bankovní poradce vám zavolá obvykle do hodiny a pomůže vám najít to nejlepší řešení. Pokud byste se někdy dostali do tíživé finanční situace, řešte to s bankou včas. Můžete si požádat o odklad splátek až na půl roku.

Ke sloučení půjček si můžete sjednat i pojištění schopnosti splácet, které vám pomůže se splátkami při ztrátě zaměstnání, dlouhodobé nemoci, invaliditě či smrti.

Konkrétní den, kdy budete splátky posílat, si zvolíte sami. Nastavit si ho můžete třeba pár dní po výplatě, abyste se nedostali do skluzu se splácením, když zrovna termín výplaty vychází na víkend či státní svátek. A pokud změníte zaměstnání a výplata vám začne chodit jindy, můžete si podle toho termín splátky upravit.

Sloučení půjček není potřeba vždy

Konsolidace je skvělý nástroj, ale nemusí se hodit pro každou situaci (třeba pokud jste jinde dosáhli na extrémně výhodnou úrokovou sazbu). Pokud si nejste jisti, je dobré se obrátit na banku, ať už online nebo přímo na bankovního poradce na pobočce. Pomůžeme vám vaše možnosti zhodnotit a doporučíme řešení, které je ve vaší situaci nejlepší.

Sjednejte si optimální půjčku