Levná půjčka – jak ji najít

Půjčky patří mezi nejčastější finanční produkty, které lidé využívají. Řešit nedostatek financí úvěrem není nic neobvyklého. Nabídka na trhu je obrovská, o to težší ale může být vybrat si tu správnou. Levnou půjčku obvykle poznáte díky několika ukazatelům, jako je výše RPSN, úroková sazba, benefity nebo případné sankce. Levná půjčka je taková, kterou celkově co nejméně přeplatíte.

Podmínky půjčky vždy záleží na mnoha okolnostech. Roli hraje, kolik si chcete půjčit, jestli si půjčujete sami nebo ve více lidech, jestli sháníte půjčku jako občan nebo podnikatel. Podstatný může být také účel, na který chcete peníze použít.

Obecně platí, že účelové půjčky vám obvykle nabídnou výhodnější podmínky, je s nimi ale spojeno více papírování a dokladů. Mezi takové půjčky patří třeba hypotéka (pro občany i podnikatele). Ručíte za ni nemovitostí a bance musíte dokládat, jak jste peníze utratili.

Neúčelovou půjčku můžete využít, na co chcete. Získat ji je obvykle rychlejší a jednodušší, oproti účelovým půjčkám ale pravděpodobně bude mít vyšší úrok.

Jak vybírat levnou půjčku

Účel půjčky vám výběr může trochu zúžit, pořád ale najdete desítky nabídek, které budete porovnávat. S tím vám pomůže několik parametrů:

  • RPSN – RPSN vám ukáže, kolik za půjčku opravdu zaplatíte. Jedná se o roční procentní sazbu nákladů, která zahrnuje nejen úrok, ale i veškeré další poplatky spojené s půjčkou (poplatek za vyřízení žádosti, poskytnutí půjčky, správa úvěru, převod peněžních prostředků atd.). RPSN patří k nejdůležitějším parametrům půjčky.
  • Úroková sazba – tento údaj určuje velikost odměny bance za půjčení peněz, sám o sobě ale k výběru rozhodně nestačí. Nízký úrok nutně neznamená levnou půjčku, protože se k ní mohou vázat další poplatky.
  • Sankce poskytovatel půjčky může těžit z vysokých sankcí (za odložení splátky, pozdní úhradu splátky nebo třeba za předčasné splacení úvěru), kvůli kterým se vám může půjčka prodražit.
  • Benefity – díky nim může úvěr naopak zlevnit. Mezi benefity patří např. snížení úrokové sazby, odpuštění splátek, možnosti předčasného splacení, navrácení úroků při řádném splácení apod.

Sjednejte si osobní úvěr