Co je termínovaný účet

Termínované bankovní účty neboli termínované vklady patří ke zvláštnímu druhu spořicích účtů. Mezi jejich hlavní rysy patří fixní úroková sazba a sjednání na pevně stanovenou dobu. Víte tedy, že se vám na nich po stanovenou dobu peníze budou úročit pořád stejně vysokým úrokem. Termínované vklady se dělí na jednorázové a revolvingové (účet obnovíte dalším vkladem v tzv. den splatnosti).

Založení termínovaného účtu se vyplatí zvážit ve chvíli, kdy máte peníze navíc a chcete je zhodnotit a dlouhodobě uložit.

Termínované účty se vyznačují:

  • Fixní úrokovou sazbou
  • Sjednáním na pevně stanovenou dobu
  • Obvykle mají pevně určenou výši vkladu
  • Vklady jsou pojištěné podle zákona o bankách


U termínovaných účtů dopředu znáte výši úrokové sazby a navíc víte, že se po celou dobu vkladu nebude měnit. Vybrat si můžete mezi dvěma typy termínovaných vkladů:

  • Jednorázové termínované vklady (bez obnovení)
  • Revolvingové termínované vklady (s obnovením)


Pokud zvolíte jednorázový termínovaný vklad např. na 12 měsíců, znamená to, že po uplynutí této doby, v tzv. den splatnosti, vám banka automaticky převede vloženou částku navýšenou o úroky na váš běžný účet. Pokud si to budete přát, je možné si úspory rovnou vybrat v hotovosti. Výplaty v hotovosti mohou mít své limity, domluvte se tedy dopředu v bance.

U revolvingového termínovaného vkladu to funguje trochu jinak. Pokud po uplynutí stanovené doby vklad nevyberete, účet se automaticky obnoví. Doba vkladu přitom zůstává stejná jako při založení účtu a úroková sazba se stanoví na základě aktuálně platné bankovní sazby. Den splatnosti zde můžete zároveň využít pro další vklad, případně výběr.

Peníze z termínovaného účtu byste neměli vybírat, dokud nevyprší doba vkladu. V opačném případě musíte u většiny bank počítat s poplatky za předčasné vybrání.

Termínovaný účet u KB

S termínovaným účtem u Komerční banky si můžete peníze uložit na různě dlouhou dobu v rozmezí od několika dní po několik měsíců. Minimální výše vkladu je 5 000 Kč, maximální potom 10 000 000 Kč. Pokud peníze ukládáte v eurech nebo dolarech, můžete si den splatnosti nastavit i řádu let.

Podnikatelé, firmy či instituce mohou využit termínovaný vklad s individuální sazbou. Minimální výše vkladu na tomto účtu je 5 000 000 Kč.

Sjednejte si Termínované účty