Dětský spořicí účet

Dětský spořicí účet můžete svému potomkovi založit hned po narození, spořit mu dlouhodobě a usnadnit mu start do samostatného života. Spořičí účty se netýkají jen dospělých, kteří na ně odkládají peníze navíc a spoří si tak na horší časy. Spořicí účet pro děti je skvělý způsob, jak jim dát něco do začátku.

Dětský spořicí účet už od miminka

Dětský spořicí účet je určen pro děti od narození do 18 let a úroky se na něj připisují čtvrtletně s 3% úrokovou sazbou do 100 000 tisíc Kč.

Je jen na vás, jak často budete peníze na spořicí účet posílat. Můžete je převádět pravidelně, ale účet poslouží i k odkládání finančních dárků od příbuzných k svátku, narozeninám a jiným událostem.

Založení spořicího účtu

K založení dětského spořicího účtu potřebujete:

  • Občanský průkaz zákonného zástupce (nejčastěji rodiče dítěte)
  • Druhý doklad totožnosti zákonného zástupce
  • Doklad potvrzující totožnost dítěte

Ten se liší podle věku dítěte – do 15 let stačí předložit rodný list. Ve věku mezi 15 a 18 lety můžete kromě rodného listu doložit totožnost dítěte také občanským průkazem.

S dítětem nemusíte chodit na pobočku banky. Stačí vyplnit žádost online a kurýr vám smlouvu přiveze. Doma ji podepíšete, kurýr následně do banky dokumenty doručí a my se o vše postaráme.

Co účet umí

Vedení dětského spořicího účtu je zdarma a jednou měsíčně vám také zašleme elektronický výpis.

Do 100 000 Kč máte na dětském spořicím účtu zvýhodněnou úrokovou sazbu 2 %. Samozřejmostí jsou bezplatné tuzemské příchozí platby v českých korunách a jakékoli vklady v hotovosti.

V jednom kalendářním měsíci z dětského spořicího účtu můžete poslat jednu odchozí platbu zdarma v maximální výši 50 000 Kč. Více odchozích transakcí není možné provádět, protože účet je koncipován právě na spoření.

Vše na jednom místě

Pokud už u nás máte běžný účet, spořicí účet pro dospělé či jiné produkty, zobrazí se vám dětský spořicí účet ve vašem internetovém a mobilním bankovnictví. Tam jej také můžete spravovat společně s dalšími produkty, které máte u banky sjednané.

Jakožto zákonnému zástupci vám tato práva zůstávají po celou dobu platnosti účtu. A ve chvíli, kdy vaše dítě dovrší věk 6 let, můžete přístup online přes internetové a mobilní bankovnictví zařídit i jemu.

Finanční gramotnost už od malička

Dětem od 6 let můžete založit také MůjÚčet Junior. Kombinací spořicího a běžného účtu se váš potomek pomalu a v bezpečném prostředí učí hospodařit s penězi a získává základy finanční gramotnosti.

K tomuto účtu dítě dostane debetní kartu – na tu si může vybrat vlastní design zdarma. Limity na kartě nastavujete vždy vy jako rodič a kartu můžete v případě potřeby také zamykat a odemykat. Dětský účet vidíte ve svém internetovém i mobilním bankovnictví a máte tak přehled a kontrolu nad tím, jak dítě s penězi hospodaří a za co je utrácí.

Kartu k účtu si dítě může nahrát do mobilu či hodinek a platit s nimi.

Sjednejte si Spořicí účet Junior