Dětský spořicí účet

Dětský spořicí účet můžete svému potomkovi založit hned po narození, spořit mu dlouhodobě a usnadnit mu start do samostatného života. Spořičí účty se netýkají jen dospělých, kteří na ně odkládají peníze navíc a spoří si tak na horší časy. Spořicí účet pro děti je skvělý způsob, jak jim dát něco do začátku.

Dětský spořicí účet už od miminka

Dětský spořicí účet je určen pro děti od narození do 18 let. Je jen na vás, jak často budete peníze na spořicí účet posílat. Můžete je převádět pravidelně, ale účet poslouží i k odkládání finančních dárků od příbuzných k svátku, narozeninám a jiným událostem.

Založení spořicího účtu pro děti

K založení dětského spořicího účtu potřebujete:

  • Občanský průkaz zákonného zástupce (nejčastěji rodiče dítěte)
  • Druhý doklad totožnosti zákonného zástupce
  • Doklad potvrzující totožnost dítěte

Ten se liší podle věku dítěte – do 15 let stačí předložit rodný list. Ve věku mezi 15 a 18 lety můžete kromě rodného listu doložit totožnost dítěte také občanským průkazem. Od 15 let si děti mohou založit spořicí účet i samy.

Co dětský spořicí účet umí

Vedení dětského spořicího účtu je zdarma.

Spořicí účet pro děti nabízí možnost vytvářet si spořicí obálky a šetřit si tak peníze na různé cíle, třeba na novou herní konzoli, sportovní vybavení nebo cokoli dalšího. Celkem může mít dítě otevřených až 10 spořicích obálek najednou.

Za měsíc si dítě ve věku od 15 do 18 let může ze spořicího účtu v KB převést celkem až 50 000 Kč na jiné účty. Pro mladší děti jsou limity nižší. Děti od 6 do 15 let mají limit 10 000 Kč a děti od 0 do 5 let nemohou provádět žádné převody na jiný než vlastní účet. Jako rodiče nebo zákonní zástupci můžete svému dítěti limit i snížit. Můžete také nastavit, aby bylo možné odchozí platby provádět jen v rámci vlastních účtů (např. převést si peníze se spořicího na běžný účet) a nastavit pro ně limit.

Vše na jednom místě

Pokud už u nás máte běžný účet, spořicí účet pro dospělé či jiné produkty, zobrazí se vám dětský spořicí účet ve vašem internetovém a mobilním bankovnictví. Tam ho také můžete spravovat společně s dalšími svými produkty.

Od 6 let může mít dítě vlastní aplikaci KB+ a účet z ní ovládat. Je to skvělý způsob, jak naučit děti zacházet s úsporami a získat základy finanční gramotnosti. Mladším dětem spravuje spořicí účet rodič nebo zákonný zástupce.

Finanční gramotnost už od malička

Dětem od 6 let můžete založit také dětský účet. Kombinací spořicího a běžného účtu se váš potomek pomalu a v bezpečném prostředí učí hospodařit s penězi a získává základy finanční gramotnosti.

K tomuto účtu dítě dostane debetní kartu – na tu si může vybrat vlastní design zdarma. Limity na kartě nastavujete vždy vy jako rodič a kartu můžete v případě potřeby také zamykat a odemykat. Dětský účet vidíte ve svém internetovém i mobilním bankovnictví a máte tak přehled a kontrolu nad tím, jak dítě s penězi hospodaří a za co je utrácí.

Kartu k účtu si dítě může nahrát do mobilu či hodinek a platit s nimi.

Založte dítěti spořicí účet