• Články
  • Účet pravidelného spoření a proč se vyplatí

Účet pravidelného spoření a proč se vyplatí

Výhoda spořicích účtů je úročení – peníze vám na nich jen tak neleží, ale pomalu rostou. V současné době si můžete vybrat z několika druhů spoření, ať chcete šetřit na nové bydlení, na klidné stáří nebo ulehčit start do života svým dětem. S pomocí účtu pravidelného spoření si můžete postupem času vytvořit finanční rezervu, kterou pak využijete, na co potřebujete.

Spoření na budoucnost může mít mnoho podob. Ať vybíráte způsob, jak ukládat peníze sobě nebo svým dětem, máte vždy několik možností. Jednou z nich je i účet pravidelného spoření. Funguje tak, že si v bance nastavíte konkrétní částku, kterou se chystáte pravidelně každý měsíc spořit. Banka vám ji pak strhává z vašeho běžného účtu, nebo ji sami posíláte.

Podmínky účtu pravidelného spoření

U každé banky se setkáte s trochu jinými podmínkami. Mohou být dokonce stanovené i tak, že v měsíci, kdy žádné peníze nevložíte, vám nebudou připsány vůbec žádné úroky, zatímco v době, kdy spoříte podle plánu, získáte na úrocích i několik procent. Takový spořicí účet je pak výhodný jen pro toho, kdo je ochotný každý měsíc skutečně úspory tvořit a ukládání peněz nevynechávat.

Nevýhody účtu pravidelného spoření

Podle toho, jakou zvolíte banku, počítejte u účtu pravidelného spoření i s drobnými nevýhodami. Například může být vázán na založení běžného účtu.

U jednotlivých bank se liší i způsob, kterým můžete spoření ukončit. Zatímco někde je to možné ze dne na den a dostanete vyplaceno 100 % vložené částky, jinde platíte za jeho zrušení poplatky v podobě paušálu nebo procentního podílu.

Jak výhodně spořit u Komerční banky

Asi nejjednodušším způsobem, jak spořit, je mít k běžnému účtu založený spořicí účet a na něj si pravidelně odkládat peníze. Vedení spořicího účtu je u nás zdarma, nic neplatíte ani za převody na vaše jiné účty nebo za příchozí platby. Peníze odložené na spořicím účtu se úročí pevnou úrokovou sazbou a úroky se připisují měsíčně. Spořicí účet je skvělým produktem pro vytvoření finanční rezervy a odkládání peněz na různé cíle.

Sjednat si u nás můžete samozřejmě také spoření na důchod, které spojuje spoření a investování, stavební spoření nebo termínovaný účet.

Sjednejte si pravidelné spoření