Vyměnili jsme další babybox!

V minulém týdnu proběhlo slavnostní otevření nového babyboxu v Ústí nad Labem, při té příležitosti Vám přinášíme rozhovor s Ludvíkem Hessem. Ludvík Hess je novinář, spisovatel, chovatel koní a zakladatel babyboxů u nás. V roce 2005 zřídil v České republice první babybox a od roku 2007 spolupracuje s Nadací Jistota, společně tedy letos oslavíme 10 let spolupráce, ve kterých jsme otevřeli 19 nových babyboxů.

28. 11. 2017 10:00
Témata

Zabýváte se zakládáním babyboxů, v čem vidíte jejich důležitost?

Když mě asi před čtrnácti lety myšlenka bedýnek na odkládání dětí napadla, myslel jsem si, že budou „zachraňovat“ životy. Dnes říkám, že „pomáhají vstoupit nechtěným dětem do nového (a snad lepšího života)“ Nešťastné maminky, jež donesou děťátko do babyboxu, jistě nepatří mezi ty, které by je hodily do popelnice nebo do řeky. Pokládám je za svým způsobem seriózní, nebo korektní, chcete-li, ale mohlo by se snadno stát, že by děťátka odložily na schody nemocnice nebo na lavičku v parku před nemocnicí, kde by rychle a snadno prochladla. Babyboxy jsou tedy jedním ze způsobů, jak předat nechtěné děťátko do péče státu a vzápětí adoptivních rodičů, kteří po dítěti touží a z nějakých důvodů si je nemohou sami pořídit. Zoufalá žena odkládající dítě má jistě řadu jiných možností, ale vždy musí jednat s jinou osobou – nejprve třeba vrátný v nemocnici, pak se sestrou na oddělení, pokračuje lékař, sociální pracovník OSPOD a nakonec skončí u opatrovnického soudu. Chápu, že mají zábrany projít takovou anabází. Odložení dítěte do babyboxu je anonymní, beztrestné.

Jak jste se k babyboxům dostal a kdy to bylo?

Bedýnky na odkládání dětí mě vstoupily do hlavy někdy kolem roku 2003, přesnou motivaci už nedokážu pojmenovat. Pravděpodobně se mě dotklo odložení nějakého děťátka publikované ve sdělovacích prostředcích. Jeho opuštěnost a bezmocnost.

Jak vlastně babyboxy fungují? V současné době probíhají výměny původních babyboxů, v čem jsou ty nové lepší?

Původní bedýnky vyráběla firma TeleTech plus servis, a jak už to tak na počátku bývá – jednoduché, s mechanickým ovládáním dvířek, jež nebylo oproti současnému babyboxu nové generace zcela elegantní. Nový babybox je vyrobený z nerezu, má dvoukřídlá automaticky se otvírající dvířka, jež se samočinně po vložení děťátka zase zavřou. Před kolizí s ručičkou nebo nožičkou dítěte, eventuálně dárce, jsou chráněna fotobuňkou. V babyboxu je umístěna plastová vanička, při jejímž zatížení vyšlou váhové senzory signalizaci do počítače a na obrazovku umístěnou v místnosti stálé služby zařízení, v němž je babybox instalován. Zároveň stejnou zprávu vysílají i do počítačů zúčastněného personálu a do mobilních telefonů. Zpráva je doplněna obrázkem interiéru babyboxu, takže její příjemce okamžitě v mobilu vidí odložené děťátko. Vnitřní prostor babyboxu je klimatizován, udržuje tedy stálou teplotu nejen v mrazu, ale i v době, kdy na babybox svítí sluníčko a mohlo by dojít k přehřátí. Oproti starému babyboxu je to mercedes 600 ve srovnání s trabantem 600.

V čem je podle Vás hlavní výhoda babyboxů oproti jiným možnostem zřeknutí se dítěte?

Zjednodušení spočívá především v již výše zmíněném jednání nešťastné maminky s osobami zastupujícími různé instituce. Děťátko je právně volné a snáze osvojitelné. Prostě se nemusí vyžadovat souhlas biologických rodičů.

Kontaktují Vás matky dětí? V jaké situaci se tyto ženy mohou nacházet, když dítě do babyboxu vkládají?

Na všechny babyboxy jsem umístil informaci: „Odkládáš-li děťátko, protože s ním nemáš kde přespat, zavolej 602 305 139!“ – moje telefonní číslo. Číslo je zveřejněné na internetu, na letácích, které k babyboxu vydáváme. Je velmi snadné je vyhledat. Zavolá-li maminka, jsem připraven ihned ji převézt i s děťátkem do azylových domků postavených v Praze 10 Hájku, v sídle spolku, přesně na zahradě mého domu. Některé maminky mi posílají anonymní maily, jiné SMS, ale stane se, že i zatelefonují. Za svůj hlavní úkol považuji, abych odložení děťátka nešťastné ženě rozmluvil. Myslím, že se mi to již několikrát podařilo. Hlavním důvodem odkládání dětí je obtížná sociální situace, v níž se rodiče dítěte, respektive jeho matka, nachází. Ruku v ruce se sociální nouzí kráčí nejistota duševní. Možná, že podobnou situaci někteří zažili, já sám zcela jistě mnohokrát. Když jsem neměl peníze, hned mi bylo úzko. A když jsem nějaké korunky získal, bylo mi veseleji. Neznamená to, že by děťátko nemohla odložit z nějakých jiných důvodů, obvykle psychických, špičková manažerka nemající do kapsy hluboko. Jistě to není tak časté, jako v případě její kolegyně nacházející se v nouzi.

„Setkání s pracovníky Nadace a Komerční banky vůbec mi přineslo celou řadu přátelských vztahů. Těch si samozřejmě vážím nadevše. Děkuju."

Ludvík Hess, novinář, spisovatel, chovatel koní a zakladatel babyboxů u nás

Kolik dětí už babyboxy u nás zachránily? Kolik babyboxů vzniklo s podporou Nadace Jistota a kde se nacházejí?

Poslední odložené děťátko s pořadovým číslem 159 bylo odloženo 21. září 2017, do konce tohoto budou odloženy ještě tři… Jak už jsem často zmiňoval, neříkám, že babyboxy „zachránily“, ale „pomohly“. S Nadací Komerční banky JISTOTA jsem se seznámil v roce 2007, tedy letos slavíme desetiletí. Na schůzku se správní radou Nadace mě tenkrát předvolala Sylva Floríková, dnešní předsedkyně Nadace, konala se v budově na Václavském náměstí, možná tam jsem poznal i Petra Palečku. Zdůrazňuju, že podnět dala Sylva, nikdo jiný! Nebýt této dámy, nikdy bych se s laskavým a vstřícným, vlídným a milým přístupem Komerční banky neměl možnost vůbec seznámit. První babybox za korunky Nadace JISTOTA jsme otvírali 21. 12. 2007 v Nemocnici Pelhřimov, symbolicky je tato bedýnka dodnes bezdětná. Zato ostatních 19 babyboxů je velmi plodných. Do života jimi vstoupilo 52 děťátek.

Od 21. prosince 2014 vyměňujeme za korunky Nadace JISTOTA nejstarší bedýnky za babyboxy nové generace. Ty staré jsou opravdu techniky de mode a pro nedostatek elektronických součástek, jež už nejsou v prodeji, se stávají buď neopravitelé, anebo je u nich potřeba předělat systém. Zatím jsme vyměnili s Nadací JISTOTA babyboxy v Pelhřimově, v Ústí nad Orlicí, v Sokolově, v Liberci, v Kladně, v Ostravě, v Jindřichově Hradci, v Šumperku a 24. listopadu vyměníme i bedýnku v Nemocnici v Ústí nad Labem. Příští rok se chystáme vyměnit Frýdek-Místek a Strakonice. Příští rok budou následovat další.

Otevření babyboxu
Sylva Floríková, Peter Palečka a Ludvík Hess při otevírání babyboxu v Ústí nad Labem.