Bankovní karty

Komerční banka nabízí různé bankovní karty – debetní i kreditní karty pro občany i podnikatele a firmy. Debetní kartu dostanete k běžnému účtu a když s ní platíte, používáte vlastní peníze. Kreditní karta je úvěrový produkt, se kterým jsou kromě bezúročného období, během kterého můžete vyčerpanou částku bezplatně vrátit, spojené i další výhody – např. slevy u obchodníků, příspěvek na penzijní spoření nebo cestovní pojištění.

Základní typy bankovních karet

Základní rozdělení bankovních karet je na debetní a kreditní. Rozdíl je mezi nimi zásadní. Debetní kartu získáte od banky k osobnímu nebo podnikatelskému účtu a při výběru hotovosti z bankomatu či platbě používáte své vlastní peníze (případně peníze z vašeho podnikání).

Kreditní karta je spojením platební karty, půjčky a různých výhod. Při platbě kreditní kartou platíte penězi banky. Ty můžete využívat až do sjednaného limitu a následně máte bezúročné období na vrácení peněz, které je bez poplatků. Abyste bezúročné období nemuseli hlídat, na splátku kreditky si můžete nastavit inkaso. S kreditní kartou se navíc pojí dál například slevy u partnerů, bonusy, příspěvky na penzijní spoření nebo třeba cestovní pojištění pro celou rodinu. Kreditku oceníte i na cestách při půjčování auta nebo rezervaci ubytování.

Oba typy bankovních karet, jak kreditní tak debetní můžete nahrát do svého chytrého telefonu nebo hodinek a to bez ohledu od jaké karetní společnosti je máte vydané (obvykle Visa, MasterCard).  

Debetní kartu dostanete ke svému bankovnímu účtu. O kreditní kartu ale musíte zažádat, například v mobilním nebo internetovém bankovnictví nebo na pobočce. Pokud jste nový klient a budete o kreditní kartu žádat na pobočce, k žádosti potřebujete jako občan dva doklady totožnosti, jako podnikatel či firma živnostenský list nebo výpis z obchodního rejstříku. Protože se jedná o úvěrový produkt, musí vám být alespoň 18 let. Přes internetové nebo mobilní bankovnictví nemusíte obvykle dokládat nic, protože banka už vás zná.

Platby a výběry hotovosti v zahraničí, cestovní pojištění

Všechny naše platební karty umožňují bezhotovostní platby v zahraničí zdarma. Nemusíte mít ani vedený účet v zahraniční měně.

Než budete vybírat debetní kartou z bankomatu v zahraničí, zjistěte si dopředu, jaké jsou v dané zemi pro výběr podmínky. Přestože vám vaše domácí banka zaručuje například jeden výběr z bankomatu v zahraničí zdarma, provozovatel bankomatu si stále může účtovat poplatek za službu. Na tuto skutečnost by vás měl bankomat upozornit předem, ale to nemusí být ve všech zemích pravidlem.

Kreditní kartu radši pro výběr hotovosti nepoužívejte – nemuselo by se na něj vztahovat bezúročné období a úrok z čerpané částky by tak mohl začít nabíhat okamžitě. To ostatně platí i pro tuzemské výběry, pokud nemáte kreditní kartu, která bezplatné výběry umožňuje.

Pokud jste držitelem Zlaté karty (i pro podnikatele), máte ke kartě například cestovní pojištění pro celou rodinu zdarma. Před cestou si zkontrolujte si výši limitů pojištění a zvažte, zda-li jsou dostatečné pro váš účel cesty (pracovní, dovolená, extrémní sporty...) a destinaci.

Jak si vybrat platební kartu

Společně pro vás vybereme tu nejvhodnější kartu