Co je to bezúročná půjčka

Když si vybíráme půjčku, často bývá nejdůležitějším kritériem úroková sazba. Je to logické. Čím je úroková sazba nižší, tím méně půjčku přeplatíme. Někdy také některé společnosti lákají na tzv. „bezúročnou půjčku“. Už z povahy celé situace je ale zřejmé, že takovou nabídku dostanete jen velmi těžko.

Co znamená bezúročná půjčka

Z názvu se dá velmi snadno odvodit, o co vlastně jde. U bezúročné půjčky neplatíte žádný úrok. Kdybyste si tedy půjčili 250 000 Kč, vracet budete stejnou částku, ani o korunu více. Je to asi ta nejštědřejší nabídka, jakou vám někdo může dát.

Mnohým se při těchto podmínkách a slovu bezúročná půjčka vybaví tzv. novomanželská půjčka, kterou v minulém století nabízel stát novomanželům, aby podpořil mladé rodiny.

V roce 1948 jste si tak jakožto novomanželé mohli zažádat o novomanželskou půjčku ve výši 7200 Kčs. Taková částka byla tehdy přibližně polovinou průměrné mzdy. Po narození prvního potomka vám stát zrušil úročení a půjčka byla od té chvíle opravdu bezúročná.

Největší slávu tyto půjčky zažily v 70. letech, kdy s ní má statisticky zkušenost 75 % novomanželů. Stát tehdy bezúročně půjčoval až 30 000 Kčs, což bylo i osmnáct měsíčních platů. I tehdy byla půjčka bezúročná.

Dnes už ale takovou půjčku stát neposkytuje. Pokud se s bezúročnou půjčkou někde setkáte, bude to nejčastěji mezi rodinnými příslušníky nebo mezi velmi dobrými přáteli.

Banky bezúročné půjčky nenabízí

Někdy vám takovou nabídku předloží i obchodníci, když si kupujete nějaký spotřebič, třeba lednici. Nejčastěji je v takovém případě uvedeno, že jde o splátky bez navýšení. I tehdy se ale doporučuje prověřit si, zda opravdu spotřebič nepřeplácíte, třeba na poplatcích apod.

Banky takovou půjčku nenabízí. A ani nemohou, protože i banka má s vaší půjčkou určité starosti, administrativu, věnuje se vám bankovní poradce apod., a to všechno stojí peníze. Když vám peníze půjčí někdo z rodiny, odměnou mu je, že ho za to pozvete třeba na večeři. Odměna banky je právě úrok, který společně s půjčenými penězi budete bance splácet.

Kdo na bezúročnou půjčku láká

S čím se můžete setkat, že vás různé – zejména nebankovní – společnosti mohou zkoušet lákat právě na bezúročné půjčky. Tady je ale třeba mít na paměti, že bezúročná neznamená bezplatná.

Některé instituce vám možná nabídnou půjčku bez úroku. To, co byste ale zaplatili na úrocích, z vás tyto společnosti dostanou jiným způsobem. Například různými poplatky či pokutami. Ve výsledku vás potom taková bezúročná půjčka může přijít mnohem dráže než klasická půjčka s nízkým úrokem u prověřené banky. 

Zaměřte se proto na ukazatel RPSN, tedy roční procentní sazbu nákladů. Ta vám udává, jaká je celková nákladovost vaší půjčky. A ta zcela určitě nikdy nebude nulová.

Bezúročné období je běžná věc

S čím se naopak úplně běžně u bank setkáte, je tzv. bezúročné období. To je nejčastěji používáno u kreditních karet.

Kreditní karta funguje na jednoduchém principu. Máte dopředu dohodnutý rámec, kolik peněz můžete z karty vyčerpat. Například 50 000 Kč. Tyto peníze jsou banky, a vy je musíte vrátit. Když je vrátíte v rámci bezúročného období, neplatíte z půjčených peněz žádný úrok. Toto bezúročné období může být různě dlouhé, u našich kreditních karet neplatíte úroky po dobu 45 dní.

Bezúročné období však neplatí pro všechny transakce, které s kreditní kartou provedete. Pokud s ní platíte u obchodníků, pak tyto platby do bezúročného období spadají. Výběry z bankomatu ale často do bezúročného období nepatří a úročí se ihned. S tím je proto potřeba počítat.

Přehled půjček od Komerčky

Konsolidace

Konsolidace

Slučte si půjčky do jedné a získejte
lepší podmínky
Půjčka na cokoli

Půjčka na cokoli

Peníze na cokoli s úrokem od 5,9 % p. a.