• Články
  • Kolik si můžu půjčit? Jak na výpočet půjčky

Kolik si můžu půjčit? Jak na výpočet půjčky

Každý rád ví, na čem je. V případě půjček ale hraje roli velké množství faktorů, které mohou ve výsledku ovlivnit její celkovou výši, splátky a další podrobnosti. Udělat si představu ale můžete ještě před tím, než si sjednáte půjčku online, vyrazíte do banky nebo se začnete po telefonu bavit s naším poradcem. A to díky online kalkulačce půjčky.

V Komerční bance můžete použít kalkulaček hned několik. V případě osobních půjček (třeba na nové auto nebo menší rekonstrukci bytu) si s kalkulačkou spočítáte, jaké budou vaše měsíční splátky a snadno tak zjistíte, na jakou výši půjčky se svými příjmy dosáhnete.

U hypotéky jde zpravidla o větší částky, proto je i její kalkulačka komplexnější a zadáváte do ní i vaše osobní příjmy a výdaje. Náš systém vám poté odhadne výši splátky a ukáže i RPSN, abyste měli kompletní přehled o tom, kolik peněz celkem zaplatíte.

Mnozí půjčku raději řeší online sami. I to už dnes banka běžně umožňuje, v takovém případě si můžete výši půjčky i splátek nasimulovat přímo při vyplňování žádosti a kalkulačku pro orientační výpočet nepotřebujete. Výhodou je, že si můžete zažádat o půjčku kdykoli, klidně večer, když na to máte čas, a to přes internetové nebo mobilní bankovnictví.

Jak si vypočítat půjčku

Výpočet půjčky, který si uděláte sami na webu banky, je sice pouze orientační, ale i tak získáte představu o tom, kolik peněz si můžete půjčit nebo jak vysoká bude vaše měsíční splátka a máte možnost porovnat si jednotlivé varianty.

Pojďme si práci s kalkulačkou ukázat na příkladu. Kupujete si nové auto nebo spotřebiče do bytu a potřebujete přibližně 300 000 Kč. Do kolonky „výše úvěru” napíšete částku, kterou si chcete půjčit, tedy v tomto případě 300 000 Kč.

Dále si zvolíte dobu splácení. Jak dlouho půjčku chcete splácet, záleží do určité míry i na vás. V počáteční fázi si můžete říci, že půjčku byste rádi splatili do 4 let. Do kolonky „doba splácení” tak uvedete 48 měsíců.

Následně se rozhodnete, jestli si k půjčce chcete sjednat pojištění schopnosti splácet.

Kalkulačka vám vypočítá, kolik bude vaše měsíční splátka, jaké je RPSN a celková splatná částka. K danému výpočtu vám ukážeme i splátkový kalendář .  

Kolik zaplatíte celkem a jaký je úrok?

Ve chvíli, kdy do kalkulačky zadáte částku, kterou si chcete půjčit a vyplníte, jak dlouho chcete půjčku splácet, zvolte ve vedlejším sloupci „Výsledek” možnost „Přepočítat výsledky” a kalkulačka vám vypočítá výši splátky se zohledněním aktuálního rpsn i celkovou splatnou částku, tj. částku, kterou bance zaplatíte zpět a která obsahuje jak výši vaší půjčky, tak i úrok a další případné poplatky s půjčkou spojené.

Je splátka příliš vysoká? Upravte si parametry

Může se stát, že vám kalkulačka spočítá výši splátky, která bude pro váš měsíční rozpočet příliš vysoká. Když víte, že potřebujete splátku např. do 4000 Kč, lze se na ni obvykle dostat dvěma způsoby. Buď si snížíte částku, kterou si chcete půjčit, nebo prodloužíte dobu splácení.

Každá půjčka má svá maxima, která vám kalkulačka přehledně ukáže, maximální částku půjčky, kterou vám kalkulačka spočítá je 2,5 mil Kč a maximální doba splácení je 8 let. Pokud byste potřebovali půjčku vyšší nebo nebo potřebujete delší dobu splácení, je nejlepší potkat se s bankovním poradcem a probrat, jaké možnosti vám může nabídnout.  

O čem ještě kalkulačka informuje?

Kalkulačka vám kromě toho nabídne také informace spojené s půjčkou. Dozvíte se například, že úvěr je čerpán jednorázově a pravidelnou splátku budete platit ke 20. dni v měsíci. Informuje vás o přibližné úrokové sazbě a také o tom, jakou formou vám budou chodit výpisy.

Důležité je myslet na to, že hodnoty na kalkulačce jsou orientační. Konkrétní a platné podmínky se vždy dozvíte při žádosti o půjčku.

Součástí podrobnějších informací je také to, co všechno máte od banky v rámci půjčky zdarma, tedy v tomto případě vedení běžného účtu, výpis z běžného a úvěrového účtu a spravování úvěru.

Splátkový kalendář

Kalkulačka vám nabídne „rozklad splátek“ ve formě splátkového kalendáře . Díky němu zjistíte, jak vysoké budou jednotlivé splátky. První a poslední splátka nižší je obvykle nižší než ostatní splátky úvěru. Důvodem bývají různá období pro první splátku, tak aby se dorovnal vámi zvolený datum splatnosti půjčky, tj. první splátku platíte pouze za „část měsíce“ nebo v případě hypoték se může jednat o splátku anuitní.

Pojištění nejen pro případ, že onemocníte nebo přijdete o práci

Pojištění schopnosti splácet vám může pomoci v případě, že onemocníte, ztratíte práci nebo utrpíte zranění s trvalými následky.

Pokud totiž dojde k něčemu takovému, banka za vás doplatí buď celý zbývající dluh, nebo pojištěnou část dluhu.

Částka, kterou budete za pojištění platit, se vypočítává z toho, kolik peněz vám banka půjčila. Pokud si pojištění schopnosti splácet sjednáváte k půjčce, není potřeba dokládat lékařskou prohlídku nebo vyplňovat zdravotní dotazník. Stačí vaše podepsané prohlášení o zdravotním stavu. Pojištění má různé varianty. Jedna z nich obsahuje pojištění pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání.

Pokud máte zájem o půjčku od Komerční banky, máme jich pro vás na výběr hned několik. Prozkoumejte všechny možnosti a pak už nám jen nechte své telefonní číslo a my se vám ozveme, nebo se objednejte na pobočku. Stávající klienti mohou o půjčku žádat i přes aplikaci MojeBanka nebo mobilní bankovnictví Mobilní banka.

Sjednejte si