Jak vybrat spořicí účet

Spořicí účet si lidé zakládají proto, aby měli po ruce rezervu pro případ nenadálých výdajů. Spořit můžete standardně na běžném spořicím účtu nebo pomocí termínovaných vkladů. Abyste si dokázali vybrat nejvhodnější spořicí účet, potřebujete však porovnat zejména úrokovou sazbu, případné limity a poplatky.

Výhody spořicího účtu

Na rozdíl od běžného účtu se vaše peníze na spořicím účtu zhodnocují. Sice ne tolik, aby dohnaly inflaci, ale neztrácejí na něm svou hodnotu tak rychle jako na běžném účtu. Úspory si můžete kdykoli snadno převést na běžný účet a použít.

Skutečný růst hodnoty byste mohli čekat od termínovaných vkladů. U nich ale na oplátku musíte počítat s menší likviditou. S penězi na nich nemůžete okamžitě disponovat, proto se termínované vklady hodí spíše k vytváření dlouhodobých úspor.

Podle čeho vybrat spořicí účet

Úroková sazba

Úroková sazba je logicky prvním kritériem, které zvažte. Ne vždy však nejvyšší úroková sazba znamená nejlepší spořicí účet.

V detailu nabídky můžete snadno zjistit, že zdánlivě výhodná úroková sazba může být časově omezená, a tedy platí jen po dobu prvních několika měsíců a pak zpravidla klesne. Může se také stát, že pro vás bude platit jen při splnění specifických podmínek. Například se váže na pravidelné platby kartou nebo na konkrétní částku utracenou každý měsíc.

Záleží na vás co si vyberete, ale určitě je dobré porovnat i spořicí účty s garancí dlouhodobě stálé úrokové sazby.

Limity

Většina spořicích účtů má úrokovou sazbu vázanou na maximální uloženou částku. Na trhu se lze setkat i s podmínkami na minimální uloženou částku. Pokud je zvolíte, je dobré pečlivě hlídat, abyste tyto hranice nepřekročili, a tím se nedostali do pásma nižšího úročení.

Poplatky a další podmínky

Zvláštním kritériem jsou poplatky. Nebývají časté, ale u některých spořicí účtů na trhu se s nimi můžete setkat. Chystáte-li se spořit statisíce korun, budou při rozhodování relativně zanedbatelné, u drobného střádání by ale mohly převýšit úroky z vložených prostředků. Pak byste nenaspořili v podstatě nic.

Některé banky kladou v nabídce spořicího účtu ještě jednu podmínku – souběžné založení běžného účtu. To vám sice nemusí vadit – pokud třeba u stejné banky vlastní účet máte, nebo by se s jeho založením nepojily žádné dodatečné poplatky. Právě ty vás ale mohou nemile překvapit a rozhodně se vyplatí je zahrnout do rozhodování o výběru spořicího účtu.

Sjednejte si spořicí účet