Malé půjčky pro občany

Okolnosti si nevybírají. Lehce se může porouchat auto nebo třeba počítač. Když se bez nich ve svém každodenním životě neobejdete a nemáte zrovna peníze na účtu nebo alespoň „pod matrací“, je to problém. Tehdy může pomoci malá půjčka, ať už v podobě spotřebitelského úvěru, kreditní karty či kontokorentu.

Po spotřebitelském úvěru sáhne spíše ten, kdo si chce peníze půjčit na delší dobu a postupně je splácet. Kreditka nebo kontokorent se hodí pro ty, kteří potřebují peníze pouze krátkodobě. U Komerčky si můžete vzít osobní půjčku už od 10 000 Kč, kreditku nebo kontokorent potom můžete mít sjednané na různě vysoké limity, které využíváte tak, jak zrovna potřebujete.

Malá půjčka jako spotřebitelský úvěr

Malou půjčku v podobě spotřebitelského úvěru můžete použít na cokoli. Je jedno, jestli potřebujete opravit auto nebo koupit nový počítač. Pokud máte u dané banky běžný účet, na který vám pravidelně chodí výplata, nemusíte zpravidla ani dokládat příjem. Půjčku pak můžete splácet několik let a splátky si rozložit tak, aby příliš nezatížily vaši peněženku. Je vhodné nastavit si den splátky alespoň tři dny potom, co vám na účet chodí výplata. Budete mít jistotu, že na splátku budete mít dost prostředků i v případě, kdy termín výplaty zrovna vyjde na víkend nebo svátek. Celou půjčku nebo její část můžete u Komerčky zdarma kdykoli předčasně splatit.

I malou půjčku si můžete zajistit pojištěním schopnosti splácet, které se o splátky postará v případě nemoci, ztráty zaměstnání či smrti.

Kontokorent a kreditní karta

Pokud potřebujete menší částku na kratší dobu, může pro vás být výhodnější kontokorent nebo kreditní karta.

Kontokorent je doplněk k běžnému účtu, který vám umožní jeho přečerpání – jít do minusu. Kreditní karta je úvěr ve formě platební karty. Používá se stejně jako debetní karta, rozdíl je v tom, že když platíte kreditkou, neutrácíte vlastní peníze, ale peníze banky.

Jak s kontokorentem, tak kreditkou platíte úroky pouze za částku, kterou vyčerpáte. U kontokorentu platíte úrok za celou dobu, kdy ho využíváte, tedy jste na účtu v minusu. Zúročení obvykle probíhá jednou ročně. Oproti tomu kreditní karty mají bezúročné období, během kterého máte možnost půjčenou částku vrátit a neplatit žádné úroky. U Komerčky máme bezúročné období standardně 45 dnů.

Jak vybrat malou půjčku

Při výběru malé půjčky vám pomohou hlavně tyto ukazatele:

Nejdůležitější pomocníci při výběru půjček

  • RPSN – je tím nejdůležitějším parametrem. Ukáže vám, kolik za půjčku opravdu zaplatíte. Jeho součástí je úrok i veškeré poplatky, které se k úvěru vážou. Čím je RPSN nižší, tím je půjčka výhodnější.
  • Úroková sazba – je ve své podstatě odměna pro poskytovatele za to, že vám půjčí. K půjčkám se však často vážou další poplatky, které ji mohou prodražit, i když je úrok nízký.
  • Úvěrová kalkulačka – ukáže vám, na jak velkou půjčku dosáhnete, včetně úroku a měsíčních splátek. Výsledek je pouze orientační.


Půjčovat si peníze nemusí být vždy tím nejvýhodnějším řešením finanční nouze. I malá půjčka v sobě totiž nese riziko. Třeba splácení jedné půjčky jinou byste si měli rozhodně rozmyslet. Dále není vhodné půjčovat si v době, kdy nemáte jistotu pravidelného příjmu nebo na věci, které nezbytně nepotřebujete – třeba vánoční dárky.

Podívejte se i na další články k malým půjčkám:

Sjednejte si osobní úvěr