• Články
  • Jaký je kurz při platbě kartou v zahraničí

Jaký je kurz při platbě kartou v zahraničí

Na cestách v zahraničí si při platbě kartou nebo výběru z bankomatu obvykle můžete zvolit, jestli zaplatíte nebo vyberete v lokální měně, nebo v měně svého účtu (DCC). Pokud jste v zemi, kde se kurz lokální měny příliš nemění – například, kde se platí eurem nebo dolarem, je vždy lepší vybrat si platbu v lokální měně. Přepočet do měny vašeho účtu, tedy například českých korun, nemusí být vždy výhodný, protože si kurz může nastavit přímo obchodník nebo provozovatel bankomatu – v mnoha případech je tedy vyšší než v bankách nebo směnárnách. Navíc se k přepočtu do měny účtu můžou vázat další poplatky. Pokud cestujete do zahraničí často, zvažte, zda si nezaložit účet v cizí měně.

Na dovolené už s sebou hromadu bankovek lokální měny asi vozí jen málokdo, přesto že nějakou hotovost v lokální měně je dobré mít sebou. Mnohem pohodlnější je platit kartou. Většina vyspělých zemí umožňuje takové platby téměř kdekoli – v obchodech, ubytování nebo při vstupu do památek. Na co byste si ale vždy při platbě kartou měli dát pozor, je nevýhodný směnný kurz.

Stane se to snadno. Obědváte s rodinou v restauraci a podle jídelníčku víte, že máte platit třeba 100 euro. V hlavě si přepočítáte, co vás to bude stát, a při placení zvolíte kartu. Terminál se vás v tu chvíli zeptá na jednu důležitou věc: chcete platit v měně účtu, nebo v lokální měně?

Instinkt by radil zvolit měnu účtu. Ta vám navíc přesnou částku spočítá, zatímco u lokální měny se může objevit varování, že se částka může lišit podle aktuálního kurzu. Přesto je ale obvykle lepší zvolit platbu v lokální měně. To platí za předpokladu, že se nacházíte v zemi s měnou, u které nedochází k častým výkyvům kurzu – například euro nebo dolar. Vývoj měnových kurzů můžete sledovat například na kurzovních lístcích bank.

Pokud cestujete do zemí, kde kurz lokální měny často výrazně stoupá a klesá, může se vám naopak vyplatit zvolit při platbě přepočet do měny vašeho účtu.

Proč je kurz při platbě kartou v měně účtu většinou nevýhodný

Přepočet do měny účtu se nazývá Dynamic Currency Conversion (DCC) a garantuje vám přesný směnný kurz. To může být výhodné, když cestujete do zemí, kde se kurz lokální měny často mění.

DCC si nastavuje obchodník sám (v rámci určitých regulací). Kurz, ve kterém přepočet probíhá, je většinou vyšší než aktuální směnný kurz. Platba v měně účtu může být tedy nevýhodnější, než kdybyste zvolili platbu v lokální měně. Přepočet do měny účtu může být navíc spojený s poplatkem v řádu procent z placené částky.

Účty v cizí měně

Existuje ale i jiný způsob, jak si kurz pojistit. Můžete si založit třeba účet v eurech a peníze na něj převést před odjezdem. Máte tak přesný přehled o kurzu (vyhnete se kolísání během pobytu) a nemusíte řešit skryté poplatky a nevýhodný kurz při platbě kartou

Cizoměnové účty mají celou řadu využití, třeba pro firmy nebo studenty na výměnných pobytech (pro ty máme účet v cizí měně zdarma v rámci speciálního balíčku Erasmus), ale i pro běžné občany, kterým chodí výplata v cizí měně nebo cestují služebně často do zahraničí apod.

Karty, nebo hotovost?

Systém DCC funguje i u výběru z bankomatu. Mimo Evropu jsou navíc výběry z bankomatu často zpoplatněny a jejich výše se liší stát od státu, a někdy třeba i město od města nebo poskytovatel od poskytovatele (běžné např. v USA). Vždy proto věnujte pozornost tomu, co se na displeji terminálu bankomatu píše. Pokud si potřebujete vybrat hotovost, snažte se najít bankomat označený jako „no fee“ nebo „free of charge“. I zde platí, že pokud jste v zemi se stabilní měnou, zvolte výběr v lokální měně.

Někdy se může stát, že platební terminál vaši kartu nepřijme. Proto je dobré mít na cestách karty dvě, ideálně dvou různých typů (např. Visa a Mastercard).

Při cestách do zahraničí se vyplatí mít s sebou kreditní kartu. Některé půjčovny aut, ale i ubytovací zařízení totiž nemusí debetní karty vůbec přijímat a rezervaci vám bez kreditky neprovedou. Kreditní karta je výhodná i při placení, kdy platíte penězi banky a po návratu z dovolené vše srovnáte.

Pojištění karty

Oproti hotovosti máte u karty navíc jednu velkou výhodu – kartu si můžete nechat pojistit proti zneužití při ztrátě či krádeži. Kdybyste kartu ztratili nebo vám ji někdo ukradl, zavolejte do banky na číslo +420 955 512 230 a nechte ji zablokovat. Pokud už z ní někdo něco neoprávněně vybral, pojištění vám ztrátu do určitého limitu uhradí a díky blokaci už zloděj nic dalšího nevybere. Zatímco když vám někdo sebere peněženku s bankovkami, tak se nemáte jak bránit. V Komerční bance nabízíme ke kartám pojištění Merlin, které platí po celém světě a kryje i odcizení osobních předmětů nebo karet jiných bank.

Kartu můžete chránit sami

Kartu, ať už debetní nebo kreditní, si můžete kdykoli sami zamknout v internetovém nebo mobilním bankovnictví. To se hodí pro situace, kdy kartu nepoužíváte – když je karta zamčená, nikdo s ní nezaplatí ani nevybere peníze. Chráníte ji tak sami proti zneužití. Když například jedete do zahraničí pouze s kreditkou a debetní kartu necháváte doma, můžete si ji po dobu své nepřítomnosti zamknout, a když se vrátíte, zase ji jednoduše odemknete.

Sjednat kreditní kartu