• Články
  • Dětská kreditní karta – existuje vůbec?

Dětská kreditní karta – existuje vůbec?

Každá kreditní karta  je forma půjčky a tu si nikdo, kdo není plnoletý, vzít nemůže. Proto nic jako dětská kreditní karta na trhu neexistuje. Dětem můžete založit dětský účet, ke kterému dostanou debetní kartu. Je to dobrý pomocník, jak děti naučit hospodařit s penězi a zacházet nejen s kartou, ale i mobilním a internetovým bankovnictvím nebo třeba platit bezkontaktně mobilem.

Kreditní karta a debetní karta vypadají na první pohled stejně a s oběma zaplatíte všude, kde přijímají bezhotovostní platby. Rozdíl mezi kreditní a debetní kartou je značný:

  • Kreditní karta je typ úvěru. Když s ní platíte, čerpáte peníze banky a splácíte zpětně. Sjednává se vždy na určitý limit – dokud ho nevyčerpáte, můžete s ní platit. Peníze pak máte možnost vrátit v tzv. bezúročném období, potom neplatíte žádné poplatky. Když to nestihnete, naúčtuje vám banka za vyčerpané peníze příslušný úrok.
  • Debetní kartu dostanete k běžnému účtu v bance. Když platíte debetní kartou, používáte prostředky, co máte na účtu, třeba ze své výplaty.

„Dětská kreditní karta“ je ve skutečnosti debetka

Dětská kreditní karta neexistuje, je ale možné, že ji tak někdo chybně označuje, stejně jako lidé někdy mluví o své debetní kartě jako o „kreditce“.

Když chcete své dítě naučit používat kartu a hospodařit s penězi, nabízí se založit mu dětský účet s debetní kartou. Na něj mu můžete posílat kapesné nebo třeba peníze k narozeninám a zároveň mu ukázat, jak se používá internetové či mobilní bankovnictví, jak správně vybírat z bankomatu a na co si dát při placení pozor. Inspirovat se můžete našimi tipy, jak naučit dítě hospodařit s penězi.

Jak funguje dětská debetní karta

Držitelem karty je dítě, ale vlastníkem účtu jste vy jako rodič. Nad veškerými pohyby na účtu máte okamžitý přehled díky push notifikacím ve vašem telefonu, případně si můžete nastavit SMS nebo e-mailová upozornění. Dětský účet včetně transakční historie vidíte ve svém internetovém i mobilním bankovnictví. Vždy tak máte přehled, za co vaše dítě kartou utrácí.

Není nic neobvyklého, že má dítě dva samostatné účty a dvě karty. Je to zajímavá varianta především pro rozvedené rodiny. Jeden účet spravuje máma a na druhý posílá kapesné táta.

Přednastavený celkový limit pro platby i výběry je 500 Kč týdně, s variantami:

  • 500 Kč pro platby v obchodech i na internetu, 500 Kč pro výběry,
  • 0 Kč pro platby v obchodech i na internetu, 500 Kč pro výběry,
  • 500 Kč pro platby v obchodech i na internetu, 0 Kč pro výběry.

Dítěti samozřejmě můžete nastavit limity podle vlastního uvážení. Dají se měnit po 500 Kč a změnu smíte provést pouze vy, dítě samo s nimi hýbat nemůže. Sami se rozhodněte, jestli chcete, aby si váš potomek mohl kupovat na internetu třeba vylepšení do her nebo zaplatit tramvajenku přes e-shop dopravního podniku, a podle toho mu internetové platby povolíte nebo zakážete.

Výhody dětského účtu u Komerčky

  • Vedení účtu zdarma
  • Bezkontaktní karta
  • Možnost výběru designu na kartě zdarma
  • Placení mobilem nebo hodinkami přes Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay nebo Fitbit Pay – věkový limit pro používání se řídí podmínkami jednotlivých poskytovatelů služeb
  • Push notifikace (případně SMS nebo e-mail) o pohybech na účtu – jako rodič máte kontrolu nad tím, za co vaše dítě utrácí
  • Kartu může dítě nebo rodič jednoduše zamknout a zase odemknout v Mobilní bance nebo internetovém bankovnictví MojeBanka – se zamknutou kartou se nedá platit ani vybírat

Dětská karta s vlastním designem

K dětskému účtu si u nás můžete pořídit kartu s vlastním designem zdarma. Vaše dítě si na kartu může vybrat obrázek z naší nabídky. Design vybíráte při sjednání karty. Kartu potom během několika dní dostanete poštou do schránky.


Případně si může v aplikaci Mobilní banka kartu přidat do mobilu a ihned s ní platit.

Sjednejte si MůjÚčet Junior