Jana Šrámková a její ReKáva

Jana Šrámková společně s dalšími kávovými nadšenci z projektu ReKáva učí veřejnost, jak může kávová sedlina snadno posloužit dalšímu účelu a prospět tak životnímu prostředí i myšlence měst bez plýtvání. „Před pár lety jsem se v jedné firmě zabývala otázkou tříděného odpadu a tím, co vše můžeme recyklovat. Ukázalo se, že máme velké množství odpadu z kávy. Oslovila jsem Institut cirkulární ekonomiky a zjistila, že u nás neexistuje žádná organizace, která by se tím zabývala. Spojila jsem se s klíčovými partnery, se kterými jsme vymysleli inovativní řešení sběru kávové sedliny pomocí takzvaných chytrých košů,“ říká o projektu, který mění současnou strukturu likvidace kávové sedliny jeho zakladatelka.

Speciální nádoby na sběr sedliny obsahují čipy, které monitorují míru naplnění. Jakmile se chytrý koš naplní, kurýr obdrží zprávu a koš vymění za prázdný, aby byl svoz co nejefektivnější. Ke svozu sedliny plánuje ReKáva využít elektrická cargo kola. V první fázi poputuje sedlina do místních komunitních zahrad a kompostérů a zůstane tak v lokalitě, kde byla vyprodukována.

ReKáva nabízí také řešení pro domácnosti nebo malé firmy, které chytrý koš svou spotřebou kávy nenaplní. Chystá pro ně prodej ''growkitů'' obsahujících hlívu ústřičnou. Tu si lidé budou moci vypěstovat právě na sedlině. S Českou zemědělskou univerzitou pak ReKáva plánuje vytvořit Hlíva hub, a s využitím dat z čipů, které by od příštího roku měly sbírat také informace o vlhkosti a teplotě sedliny, používat sedlinu před zkompostováním k pěstování hlívy ústřičné určené pro restaurace či farmářské trhy.

„V celkovém součtu se v České republice ročně dostaneme téměř k osmdesáti tisícům tun nevyužité kávové sedliny, a ta většinou končí na skládce a nepřímo přispívá k emisím skleníkových plynů. To nám přijde zbytečné. Kávovou sedlinu proto vracíme zpět do půdy a dáváme jí tak další šanci.“

Tohle je příběh našeho jedenáctého hrdiny. Příští měsíc vám představíme posledního zeleného hrdinu a jeho příběh, který vás může inspirovat k udržitelnosti.