Jak je to s platbami kartou a EET

Vláda v roce 2020 schválila pozastavení a odsun posledních vln EET až na začátek roku 2023. Obchodníci, kteří přijímají jak platební karty, tak hotovost, budou mít zřejmě povinnost své tržby evidovat. Evidence se týká tržeb v hotovosti, nevztahuje se však na platby kartou (dle rozhodnutí Ústavního soudu platba kartou EET nepodléhá). EET lze snadno a jednoduše vyřešit pomocí platebního terminálu.

V květnu 2020 měla být spuštěna poslední fáze zavádění EET, tedy elektronické evidence tržeb. Od toho data se měla elektronická evidence tržeb týkat i těch, kteří doposud tržby evidovat nemuseli –  např. kadeřnice, lékaři, účetní, řemeslníci, advokáti, taxikáři a další obory.

Vzhledem k pandemii koronaviru vláda schválila odložení povinnosti tržby evidovat nejen u této poslední, čtvrté fáze, ale i u všech tří předchozích. Původně bylo zamýšleno, že se EET odsune do konce roku 2020. Nakonec ale vláda schválila odklad povinnosti evidovat tržby na 1. leden 2023 pro všechny podnikatele.

Platba kartou EET nepodléhá

Do elektronické evidence tržeb spadají obchodníci, kteří přijímají platby v hotovosti, stravenky nebo poukázky. V minulosti se evidence týkala i placení kartou. To změnilo rozhodnutí Ústavního soudu, podle kterého jsou bezhotovostní platby dobře dohledatelné a není důvod je dodatečně registrovat. Od 1. března 2018 platba kartou EET nepodléhá. A je jedno, jestli zákazník zaplatil kartou v e-shopu nebo přes platební terminál.

Podnikatelé nemusí evidovat ani převod peněz na účet nebo inkaso. Z povinnosti evidence (EET) mají výjimku i následující skupiny obchodníků – prodejci sladkovodních ryb během vánočního období od 18. do 24. prosince, nevidomí a hluchoslepí, provozovatelé sociálních služeb, veřejných toalet a automatů, obce, příspěvkové organizace, státní instituce. Výjimku má i hazard.

Platební terminál s EET na rok zdarma

Rozšiřte svým zákazníkům možnosti placení a vyzkoušejte platební terminál.

Terminál, kromě základních funkcí jako je příjímání bezhotovostních plateb (kartou, mobilem nebo hodinkami) je i připravený na EET a odesílá data rovnou Finanční správě. Tiskne účtenky včetně povinných kódů, které úřady vyžadují (FIK/BKP). Vše proběhne automaticky a vy se nemusíte o nic víc starat.

Mobilním platebním terminálem můžete vybavit své pracovníky v terénu, například při rozvozu zboží. Využití najde i u řemeslníků, kteří mohou terminál obsluhovat přímo u zákazníka.

U Komerčky máte platební terminál na 1 rok zdarma. EET řešení je v tomto případě součástí platebního terminálu, jak toho klasického, tak i mobilního.

Češi preferují bezhotovostní platby

Placení kartou je na vzestupu a preferuje ho stále více lidí. Z průzkumu karetní společnosti Mastercard z prosince 2020 vyplývá, že v době covidové 45 % Čechů začalo platit častěji bezhotovostně.

Trend potvrzuje i anketa České bankovní asociace. Nejraději platíme debetní kartou. Tu volí 69 % lidí. Nebojíme se ani novinek. Kartou v mobilu platí už téměř pětina Čechů. Hotovost však nadále využívá 55 % Čechů.

Sjednejte si